Srednjoškolci održali protest protiv državne mature, predali peticiju Ministarstvu prosvete

28 marta, 2023

Neformalna organizacija srednjoškolaca “I mi se pitamo” održala je juče protest protiv projekta državne mature u centru Beograda, preneo je Blic.

Protest je počeo na Cvetnom trgu, a srednjoškolci su potom prošetali do Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici, gde su predali peticiju sa oko 25.000 potpisa kojom se protive novom konceptu državne mature.

Kako su predstavnici ove organizacije srednjoškolaca rekli nakon što su izašli iz zgrade Ministarstva, peticiju su predali, a pomoćnik ministra im je poručio da može odmah da ih primi na razgovor.

Srednjoškolci su, međutim, odbili da se sada sastanu, jer kako su rekli, smatraju da je “neozbiljno da se bez pripreme pozovu na sastanak i da obe strane moraju da se pripreme za jedno takvo ozbiljno pitanje kao što je državna matura”.

Luka Babić iz te grupe kaže za N1 da je najveći problem što ne znamo mnogo o detaljima državne mature, a, kako dodaje, zakonski rok za to bio je 31. avgust 2022, koji je probijen. Ističe da je njihova glavna primedba “to da se sjedine testovi za upis na fakultet i završetak srednje škole u jedan ispit, što podrazumeva da neka visoka znanja moraju da ispaštaju”.

„Fakulteti su nezadovoljni državnom maturom, količinom visokih znanja i kvalitetom filtracije te državne mature, tako da uvode dodatne prijemne ispite i to im je sada Ministarstvo prosvete i odobrilo, doduše pod drugim nazivom – Test sklonosti i sposobnosti“, kaže Babić za N1.

Takođe, navodi da je u državnoj maturi potpuno zanemaren Test opšte informisanosti koji je neophodan za neke fakultete, poput Filozofskog.

„Državna matura nije loš koncept, postoji u Evropi duži niz godina, ali je kod nas jako loše prepisana iz te Evrope“, ističe Babić i kaže da su u Evropi podelili i maternji jezik i matematiku na viši i niži nivo u zavisnosti od škole u koju su išli đaci i koliko su podrobno učili te predmete.

Ističe da će od ministarstva tražiti da se „nađe kompromisno rešenje, da se ne uvode ti dodatni prijemni ispiti, koji će dovesti do toga da, na primer, studenti koji žele da upišu Medicinski fakultet moraju da polože šest ispita i svi će se računati za prijem“.

Sastanak će, kažu, biti održan u naredne dve nedelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Srednjoškolci održali protest protiv državne mature, predali peticiju Ministarstvu prosvete"

  1. Anica kaže:

    Gde ste roditelji,podržite svoju rođenu decu ako nastavnike nikada ne podržavate.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama