Средњошколци одржали протест против државне матуре, предали петицију Министарству просвете

Неформална организација средњошколаца “И ми се питамо” одржала је јуче протест против пројекта државне матуре у центру Београда, пренео је Блиц.

Протест је почео на Цветном тргу, а средњошколци су потом прошетали до Министарства просвете у Немањиној улици, где су предали петицију са око 25.000 потписа којом се противе новом концепту државне матуре.

Како су представници ове организације средњошколаца рекли након што су изашли из зграде Министарства, петицију су предали, а помоћник министра им је поручио да може одмах да их прими на разговор.

Средњошколци су, међутим, одбили да се сада састану, јер како су рекли, сматрају да је “неозбиљно да се без припреме позову на састанак и да обе стране морају да се припреме за једно такво озбиљно питање као што је државна матура”.

Лука Бабић из те групе каже за Н1 да је највећи проблем што не знамо много о детаљима државне матуре, а, како додаје, законски рок за то био је 31. август 2022, који је пробијен. Истиче да је њихова главна примедба “то да се сједине тестови за упис на факултет и завршетак средње школе у један испит, што подразумева да нека висока знања морају да испаштају”.

„Факултети су незадовољни државном матуром, количином високих знања и квалитетом филтрације те државне матуре, тако да уводе додатне пријемне испите и то им је сада Министарство просвете и одобрило, додуше под другим називом – Тест склоности и способности“, каже Бабић за Н1.

Такође, наводи да је у државној матури потпуно занемарен Тест опште информисаности који је неопходан за неке факултете, попут Филозофског.

„Државна матура није лош концепт, постоји у Европи дужи низ година, али је код нас јако лоше преписана из те Европе“, истиче Бабић и каже да су у Европи поделили и матерњи језик и математику на виши и нижи ниво у зависности од школе у коју су ишли ђаци и колико су подробно учили те предмете.

Истиче да ће од министарства тражити да се „нађе компромисно решење, да се не уводе ти додатни пријемни испити, који ће довести до тога да, на пример, студенти који желе да упишу Медицински факултет морају да положе шест испита и сви ће се рачунати за пријем“.

Састанак ће, кажу, бити одржан у наредне две недеље.