Srednjoškolci u Srbiji nastavi u godini pandemije dali ocenu 2,8 – većina rezultata istraživanja poražavajuća

26 novembra, 2021

Unija srednjoškolaca Srbije (UNSS) je najveće predstavničko telo srednjoškolaca u Srbiji sa 110.000 članova.

Ove godine, na međunarodni dan srednjoškolaca, 17. novembra, objavljen je prvi Izveštaj o nastavi iz perspektive učenika u Srbiji.

Foto: Canva

Ovo je jedinstveno istraživanje, prvo ovog tipa u Evropi koje je usmereno na mišljenje, stavove i položaj učenika u obrazovnom procesu tokom školske godine i posebno prvo ovakvo tokom pandemije, stoji na sajtu UNSS. Samim tim, Izveštaj daje jedinstvenu perspektivu o tome kako se obrazovni proces reflektovao na učenike i šta im je potrebno kako bi njihove pozicija u njemu bila bolja.

Istraživanje je sprovedeno u periodu jul-septembar 2021. godine i u njemu je učestvovalo 1176 učenika, od čega 1050 gimnazijalaca. Čak 71% su devojčice.

Da će nastaviti dalje školovanje reklo je 82,2% gimnazijalaca, a svega 41,5% učenika srednjih stručnih škola. Od onih koji planiraju dalje školovanje 30,1% ne zna šta će upisati. Na pitanje da li će ići na profesionalnu orijentaciju, svega 25% onih koji ne znaju šta će studirati odgovorilo je potvrdno.

Neki od komentara koje su učenici ostavili kao razlog zašto ne žele da idu na profesionalnu orijentaciju jesu:

● Svima govore isto.
● Moji drugari su bili i ništa im nije pomoglo.
● Bio sam pre upisa u srednju, ali su mi rekli nešto što mi uopšte ne odgovara.
● Nemam razlog, samo mislim da mi neće pomoći.

Ocena zadovoljstva obrazovnim programom u prethodnoj školskoj godini je poražavajuća. Na skali od 1 do 5 učenici su nastavnom programu dali ocenu 2,8.

Pored opšte ocene, učenici su procenjivali i konkretnije segmente nastavnog procesa, a ocene su “osrednje”.

Na pitanje šta im je predstavljalo najveći problem tokom prethodne školske godine, najveći broj đaka rekao je nedostatak komunikacije uživo sa nastavnicima.

Odličan sam đak sa prosekom skoro 5.0, a prošle godine su mi opale ocene iz nekoliko predmeta samo zato što nisam mogla da se snađem sama, a nastavnici nisu mogli da nam objasne jer ni sami ne znaju kako da koriste onlajn alate da nam predaju nešto. Oni pošalju prezentaciju i misle da je to to, a kriterijumi za ocenjivanje su ostali isti kao i pre. Mislim da ovo nije fer i treba promeniti kriterijume ocenjivanja u skladu sa situacijom u kojoj učimo i u kojoj nam predaju.

Komentar učenice iz Niša

Na pitanje koliko su im predavanja držala pažnju, većina (32,7%) je odgovorilo da im uopšte nisu držala pažnju, dok je samo 11,9% reklo da su im predavanja u potpunosti držala pažnju.

O kojim temama bi srednjoškolci voleli da pričaju u školi

Srednjoškolce najviše zanima tema preduzetništva (33,9%), zatim zaštite životne sredine (30,1%), iznenađujuće, na trećem mestu je tema članstva Srbije u EU (15,5%), koju sledi tema robotike (14%).

Čak 55% srednjoškolaca nije imalo praksu u prošloj školskoj godini

Podatak koji posebno zabrinjava je to što budući stomatološki i medicinski tehničari, ali ni drugi obrazovni profili u prošloj godini u većini slučajeva nisu imali praktičnu nastavu.

Većina ispitanika koji su imali praktičnu nastavu, tom je obliku učenja dala ocenu 5, kada je reč o tome koliko im je bila korisna da unaprede svoje znanje. Iz ovoga se može zaključiti da je nedostatak prakse ozbiljan problem.

Zdravlje učenika tokom pandemije

Da je tokom pandemije imalo problem sa fizičkim i/ili mentalnim zdravljem izjavilo je 40% srednjoškolaca. Ipak, među njima je samo 55% zatražilo pomoć i to uglavnom od drugova/arica, zatim porodice, stručnih lica van škole (psiholog, psihoterapeut, i sl) i razrednih starešina, dok je samo 3% tražilo pomoć stručnom licu u školi (pedagogu, psihologu).

Potrebno je dalje istražiti šta je razlog velikog viđenja stručne psihološke pomoći u školi kao jednog od poslednjih mesta kojima bi se srednjoškolci obratili.

Psiholozi u školi, bar u mojoj školi, služe da pričaju sa problematičnom decom… Niko ne može da im se poveri jer odmah sve kažu nastavnicima i razrednoj i nikad nemaju vremena… Niko od njih od kad ja idem u tu školu nije bio zainteresovan da priča i sa kim sem dece koja su napravila neke probleme i koji su poslati od strane razredne.

Učenik srednje stručne škole iz Subotice

Zabrinjavajuća je činjenica da 34,5% srednjoškolaca ističe da je imalo probleme sa mentalnim zdravljem, prouzrokovane školskim obavezama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama