Srpski učitelji bolji od nastavnika, zato su nam mlađa deca bolja od starije

14 juna, 2017

Srpski učitelji bolji od nastavnika, zato su nam mlađa deca bolja od starije: To više neće moći, na snagu stupa novo pravilo!

Učenici nižih razreda osnovnih škola pokazuju znanje koje je iznad proseka na međunarodnim testiranjima, dok su učenici viših razreda na začelju lista i pokazuju znanje ispod proseka
Đaci mlađih razreda osnovnih škola pokazali su na TIMŠ testiranju da znaju da povezuju naučeno i da to znaju praktično da primene, dok su učenici viših razreda na PISA testiranju pokazali funkcionalnu nepismenost – da naučeno ne znaju da primene u praksi.
Javnost opravdano postavlja pitanje ko je zatajio u obrazovnom sistemu i zbog čega su deca u savladavanju gradiva do četvrtog razreda iznad proseka, dok je njihovo znanje u višim razredima ispod proseka.
Prema ostvarenim rezultatima može se zaključiti da učitelji dobro rade svoj posao, a da su rezultati znatno lošiji kod nastavnika u predmetnoj nastavi.
Nacionalna koordinatorka PISA istraživanja u Srbiji Dragica Pavlović Babić kaže da odgovor na to pitanje nije jednostavan, jer mnogi faktori dovode do obrazovnog postignuća.
– Međutim, kada sve te faktore saberemo i razmislimo o njima, svakako je nastava onaj faktor koji u najvećoj meri doprinosi obrazovnim postignućima. Tako da odgovore na pitanje o ovim razlikama treba tražiti u razlikama u kvalitetu nastave kod učenika u mlađim i starijim razredima osnovne škole, a kasnije u srednjim školama, jer nam PISA pada u prvom razredu srednje škole – rekla je Pavlović Babić za Tanjug.
Ona kaže da je prednost razredne nastave u mlađim razredima to što učitelj sa učenicima provodi gotovo sve vreme, pa može bolje da koristi vreme i sadržaje jednog predmeta da povezuje sa sadržajima drugog, a to je ono što se traži u zadacima TIMS istraživanja.
– To je mnogo manje u prilici nastavnik koji radi u predmetnoj nastavi, koji ima na raspolaganju 45 minuta, zvonilo je, čas se završio i sve staje tog trenutka – objašnjava.
Takođe, inicijalno obrazovanje nastavnika može da objasni deo ovih razlika, jer, kako kaže, školujući se na učiteljskom fakultetu budući nastavnici dobijaju značajan fond časova iz predmeta koji se tiču same nastave, kao što su pedagoška psihologija, razvojna psihologija, didaktika, metodike nastave.
– Dok u predmetnoj nastavi možete da imate nastavnika koji nikada nije slušao ništa od tih predmeta ili slušao veoma malo tokom inicijalnog obrazovanja. Takođe, pitanje je da li se spremao da bude nastavnik u profesionalnom životu ili je nekako slučajno zalutao u prosvetu – pojašnjava Pavlović Babić.
Da učitelji ipak “vladaju celom situacijom do četvrtog razreda” saglasan je i ministar porosvete Mladen Šarčević i dodaje da se mladi ljudi izborom učiteljskog fakulteta opredeljuju da će radni vek provesti u učionici.
– Nastavnik hemije može da radi u laboratoriji, nastavnik matematike kao programer, geograf u turizmu. Mnogi od njih kada su birali poziv možda su i zalutali. Kakva je selekcija rađena, jel neko analizirao – nije – primećuje Šarčević.
On kaže da u Finskoj za prosvetu odvajaju najviše para i da je napravljena takva selekcija da su u prosveti najbolji ljudi, dok se u Srbiji sve zasniva na entuzijazmu.
– Ako je direktor pedagoški rukovodilac škole, a ne samo menadžer, ako je njemu u opisu posla unapređivanje vaspitno – obrazovnog rada, znači kvaliteta, onda to mora da počne da radi – kaže Šarčević.
Jedno od rešenja, saglasni su naši sagovornici, je i obuka nastavnika kako bi se poboljšao kvalitet rada u učionici.
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Srpski učitelji bolji od nastavnika, zato su nam mlađa deca bolja od starije

 1. SLAVOLJUB kaže:

  UČITELJI BOLJE RADE OD NASTAVNIKA?! TEŠKA ZABLUDA!
  1. ARGUMENT:
  SKORO 30% UČENIKA IZ RAZREDNE U PREDMETNU NASTAVU DOLAZE NEPISMENO ILI POLUPISMENO!
  2. ARGUMENT:
  AKO BISTE SPROVELI ISTRAŽIVANJE KOD UČENIKA 5. I 6. RAZREDA, DOBILI BISTE IDENTIČNE REZULTATE KAO KOD UČENIKA U RAZREDNOJ NASTAVI! GDE JE ONDA “KVAKA”? STVAR JE U TOME, DRAGE MOJE KOLEGE, ŠTO SU DO 6. RAZREDA, DECI UZORI I AUTORITETI, NASTAVNICI I RODITELJI, A ONDA NA SCENU STUPAJU “JUNACI” RIJALITI PROGRAMA, DRUŠTVENE MREŽE I DRUGA LUDILA MOZGA IZOPAČENOG SAZREVANJA!

  1. Goran kaže:

   Ne bih se bas slozio sa tom konstatacijom. Generalno, ucitelji drze konce i kontrolu u rukama. Redovno zadaju domace zadatke i te iste pregledaju i kontrolisu. Od drzanja olovke i kicme pri pisanju do formula za povrsine, zapremine i obime, savjesni ucitelji stvaraju bazicna znanja koja treba samo nadograditi… E sad, naravno da i tu postoje pojedinci koji otaljavaju, ali ih je manje. Vecina ucitelja se jos od djetinjstva opredijeli za taj poziv, poziv iz ljubavi. Poziv strpljenja i stalozenosti, posvecenosti… Kap sto u gore pomenutom tekstu pise, nije mali broj nastavnika koji se slucajno “zadese” u skoli. Npr. inzinjeri kao prof. matematike. I slicno… Ne zamjerite na iznosenju suprotnog stava, samo moje misljenje kao ucitelja.

   1. Tanja kaže:

    G.Gorane,slažem se,lepo ste definisali rad učitelja,nastavnika ili profesora razredne nastave sada mastera.Problem je u ”neselekciji kadrova”.Malo je ”stvarno učitelja”.Nadam se da razumete o čemu je reč.Ko sve ima diplome učitelja i rade – dno.Jao nama,slovo š nije merilo tim kadrovima (Leposavić)

 2. Tamara kaže:

  Apsolutno pogrešno objasnjenje! Uzrok pada znanja je smanjenje autoriteta nastavnika u odnosu na učitelja!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama