Srpski jezik zvaničan za đake u Francuskoj

6 marta, 2017

Izmenama u obrazovnom sistemu “galske zemlje” naš jezik postao klasičan predmet. Od sledeće godine postaće treći fakultativni u tamošnjim školama. Nastava besplatna, ocene ulaze u prosek

Srpski je uvršćen među sedam stranih jezika u Francuskoj koji će, od sledeće školske godine, biti treći fakultativni u školskom sistemu, ali i obavezni za one koji ga izaberu. Među ovim jezicima su još i arapski, turski, portugalski, italijanski, španski i hrvatski.
Naš jezik je i ranije, od sedamdesetih godina prošlog veka, figurirao u obrazovnom sistemu kao jezik kulture porekla, na osnovu konvencije koje je Francuska potpisala još i sa Alžirom, Tunisom, Marokom, Turskom, Portugalijom, Italijom i Španijom.
Nastavnici su dolazili iz pomenutih zemalja koje su ih i plaćale. Program je bio potpuno nezavisan, a neki od predavača nisu ni imali dovoljno znanje francuskog jezika.
Francuske vlasti su odlučile da od sledeće školske godine “internacionalnu nastavu i strane jezike” u potpunosti integrišu u sistem. Za one koji odaberu jedan od navedenih jezika i kulturu, nastava od sat i po nedeljno će biti obavezna i besplatna, ocene će ulaziti u konačni prosek, dok će učitelji biti integrisani u pedagošku ekipu. Sistem je probno u određenim sredinama uveden od ove školske godine, dok će od septembra biti generalizovan, a najkasnije od 2018. obavezan za sve.
Stari sistem, koji je još na snazi, obuhvata oko 84.000 đaka u Francuskoj, od kojih trenutno 48.129 uči arapski, 19.261 turski, 10.468 portugalski, 5.513 italijanski, 190 španski, 184 srpski i 22 hrvatski jezik.
ČASOVI OD OBDANIŠTA
Francusko ministarstvo obrazovanja nastoji da unapredi učenje stranih jezika u školama, pa će istovremeno prvi strani jezik biti uveden još u predškolskom razredu. U devedeset odsto slučajeva reč je o engleskom. Drugi živi strani jezik biće obavezan u uzrastu od 12. godine, a među njima su još i španski, nemački, italijanski, kineski, portugalski, ruski, arapski, hebrejski i japanski.
 
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama