Како је то бити изолован 761 дан

761 дан.

Шта бисте рекли да вам неко каже да ће толико проћи до дана када ћете следећи пут моћи да изађете напоље? И то не на сигурно, већ у нову неизвесност.

761 дан без права да отворите прозор, да разгрнете завесе, да упијете макар мало јутарњег сунца и удахнете свеж јутарњи ваздух.

А уз то вам и није баш кристално јасно зашто то мора да буде тако јер имате само – 13 година. Током тих 761 дан се први пут заљубите, прочитате много, много књига, порастете 13 центиметара, живите у непрестаном страху, у малој соби коју делите са неким кога и не познајете. И напишете, са 13, 14 година књигу која ће постати једно од најпознатијих сведочанстава на страхоте које је са собом донео Други светски рат.

Да, говоримо о судбини јеврејске девојчице Ане Франк.

Многи од нас прочитали су њен дневник и можда сазнали понешто о њој из чланака, часописа, историјских књига. Ипак, сва трагедија њеног живота, који је само један од милиона сличних, тешко се може сагледати. A књига “Све о Ани” доноси све оне одговоре које данас имамо, на једном месту.

6 чињеница о Ани Франк
  • У потпуном карантину, у скровишту званом “Тајни Анекс” у који се улазило кроз врата скривена иза полице с књигама провела је 761 дан. То је била зграда у којој се налазила фирма њеног оца, а његови сарадници су ризиковали своје животе помажући Јеврејима.
  • Једног дана, немачки војници открили су њихово скровиште. Никад се није сазнало ко је издао Ану Франк.
  • Из карантина је пребачена у један радни логор, потом у Аушвиц, где је изгладњивана и умрла од тифуса са 16 година.
  • Њен дневник сачувала је и Ото Франку, Анином оцу предала жена која је радила за њега током рата.
  • Ана је обожавала клизање, али није имала прилику да га усаврши – јеврејској деци су клизалишта била забрањена.
  • Ана је имала оца, мајку и старију сестру. Рат је преживео само њен отац и свој каснији живот посветио очувању успомене на Ану Франк.

Књига Све о Ани заправо даје одговоре на најчешће постављана питања деце и младих, која су прикупљана током неколико година у Кући Ане Франк у Амстердаму. Уз више од сто фотографија и илустрација читаоци ће стећи свеобухватну слику о Анином животу и њеном свету.

О каквом се издању ради, како је дошло до његовог објављивања и због чега је ова књига изузетно важна разговарали смо са Славицом Марковић, уредницом у Креативном центру.

Коме је књига намењена?

Књига је пре свега намењена основцима, с обзиром на то да је Дневник Ане Франк део обавезне лектире за седми разред основне школе, али и свима онима које интересује овај важан период историје. Књига има и много ширу намену јер детаљно, многим документима илуструје Анин живот и свет у којем је живела.

На који је начин књига писана и како је конципирана?

Књига је писана на популаран начин, као нека врста живог приповедања о свим околностима у којима је настајао Анин дневник. Описан је читав живот Ане Франк, од рођења до њене трагичне смрти. Књига прати Анино одрастање, то јест приказује хронолошки најважније догађаје који су обележили њено детињство и рану младост, али прати и живот њене породице и најближих пријатеља: прве године у Немачкој, пресељење у Холандију, полазак у вртић, стицање првих другарица, полазак у школу, избијање рата, скривање у Тајном анексу, одвођење у логор, као и оно што се са Аниним дневником дешавало после њене смрти, све до данас.

Свима онима који су прочитали Дневник Ане Франк ова књига може бити додатно занимљива. Због чега? Шта је то ново што она доноси?

Књига садржи мноштво фотографија и занимљивости из живота породице Ане Франк, али и историјске чињенице које читаоцу додатно приближавају време у којем је она живела.

Због чега сматрате да је ова књига важна?

Ова књига пружа одговоре на најчешћа питања деце и младих која су током неколико година прикупљана у Кући Ане Франк. Како су нацисти знали ко је Јеврејин? Зашто Јевреји једноставно нису ишли без звезде? Шта је концентрациони логор? Шта је то Холокауст? Да ли су се станари Тајног анекса досађивали? Како су набављали одећу и све друго што им је било потребно? Да ли је Ана била уплашена током боравка у Тајном анексу? Ко је издао Ану Франк? Како је Анин отац Ото Франк преживео? Каква је била судбина Аниних другарица? То су само нека од питања на која се одговори могу наћи у Аниној животној причи, док се неки други одговори крију на посебним полустраницама с додатним информацијама. Књига је важна јер нико не би смео да заборави оно што се тада дешавало. То је велика поука за све нас за будућност.

А. Цвјетић