Шта ће бити са новцем који су родитељи уплатили за екскурзију

Хиљаде планираних ђачких путовања обустављено је због пандемије ковида-19. Како ће се решити питање уплаћиваних, али нереализованих излета, наставе у природи и екскурзија још није прецизирано.

– На ту тему се још разговара – потврђују надлежни у Министарству просвете.

То што овог пролећа ученици нису отпутовали са учитељима, наставницима и одељенским другарима по мишљењу родитеља углавном није проблем, док не дође до приче о новцу.

Многи желе да им се врати сума коју су из породичног буџета на рате издвајали за школска путовања која нису реализована, а нарочито маме и тате ученика који у овој школској години излазе из четвртог и осмог разреда осмолетки или завршних разреда средњих школа.

Међутим, руковођење принципом “вратити пун износ уплаћеног новца за свако неостварено путовање” за туристичку привреду у Србији значило би тоталну катастрофу, зато је влада и донела уредбу о заменским путовањима.

Због принудног одмора на који је пандемија послала овдашње хотелијерство и туризам ове привредне гране трпе озбиљне последице. Истих консеквенци нису поштеђени сви који се баве ђачким и омладинским туризмом.

У већини школа опредељују се за реализацију ђачких путовања баш у том периоду да би се родитељима омогућило отплаћивање аранжмана у више несечних рата пре него што ученици отпутују.

За туристичке агенције, хотелијере, превознике, то је ударни период у коме, како тврде, ураде око 65 одсто годишњег посла. Организатори ђачких путовања са којима су школе потписале уговоре примили су авансе за те послове, али тај новац није на гомили у њиховој каси, већ је уплаћен хотелијерима и превозницима.

Отуда је рачуница далеко компликованија од оне просте “вратити новац” која већини родитеља прво пада на ум, а најбоље би било да се планирана путовања у што већој мери и реализују, када то епидемиолошка ситуација дозволи.

Нереализовано готово 1.200.000 ноћења

– За екскурзије и наставу у природи уплаћено је, а није реализовано око 1.180.000 ноћења у Србији, а плаћено је минимум од 40 до 45 одсто цене тих аранжмана. Има ту новца да се неки део повраћаја изврши, али морамо да дефинишемо јединствене критеријуме који ће важити за све. О томе се интензивно договарамо са Министарством просвете, које ће дати коначне препоруке школама. На основу уредбе о заменским путовањима коју је Влада Србије донела за сва уговорена путовања до 15. марта, која су отказана или одложена због пандемије ковида-19, предложили смо решења за нереализована путовања предшколских установа, основних и средњих школа. У договору са министром просвете покушавамо да на најбржи и најбољи начин решимо ситуацију. У овом тренутку приоритет су ученици завршних разреда првог и другог циклуса основног образовања и средњих школа – објашњава за “Политику” Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије “Јута”.

Ђачка путовања током лета

Идеја је да се у току лета реализују, пре свега, рекреативна настава и екскурзије у Србији, за ђаке који завршавају четврти и осми разред основне школе, односно ђачка путовања која не могу да се одложе за прво полугодиште наредне школске године, јер четвртаци више неће бити са учитељима, а мали матуранти одоше у средње школе.

– Много тога је уплаћено и резервисано и није могуће све реализовати до септембра. Треба нам дужи период. Предложили смо да рок за реализацију ђачких путовања која су планирана за ову школску годину буде продужен до краја ове календарске године. Дакле, да се да рок до краја 2020. године да се реализује све што је до сада уплаћено, а да се нова ђачка путовања која ће тек бити планирана за следећу школску годину реализују тек од јануара 2021. године – указује Сеничић.

Што се тиче матураната средњих школа, где има и највише потешкоћа, намера је да се родитељима врати новац што је пре могуће. Предлог је да школе од септембра склапају уговоре са истим агенцијама, па како се буде уплаћивао новац за екскурзије, да се исплаћују родитељима претходне генерације матураната док им се не врати сума коју су уложили за неостварен аранжман у току пандемије. Тежња је да се максимално скрати период повраћаја новца, да га родитељи не чекају годину и по или две, већ да га добију за неколико месеци.

– За матуранте ваучери, у принципу, нису добро решење. Јер, већина агенција које се баве ђачким и омладинским туризмом имају само те програме. Зато тражимо модел да где можемо да вратимо новац то и урадимо. Имамо поједине добре примере, као што је агенција из Новог Сада, која је за уговоре за матуранте већ измирила дуговања родитељима, јер нису имали плаћања према иностранству. Рачуница је доста компликована, али уз јасне препоруке Министарства просвете велике су шансе да се све добро заврши и остане у делокругу родитељских савета, директора школа и агенција – објашњава Сеничић уверен да ће се отворити и нове могућности када организатори путовања почну да раде, јер сада немају приходе.

Извор: Блиц