Шта ће бити са школском наставом због новог соја вируса – у плану резервни модели

Школска година у целој Србији би требало да почне нормално.

На онлајн наставу, за почетак, прелазиће се тамо где се појаве заражени ученици или у местима која су жаришта короне.

Ђаци основних и средњих школа кренуће регуларно на наставу 1. септембра, сазнаје незванично Ало!

Једино што би могло да поремети овај план јесте евентуално галопирајуће ширење делта соја коронавируса или неке друге мутиране варијанте, до чега, сви се надају, неће доћи.

Ово, међутим, не значи да ће се настава у потпуности одвијати као пре пандемије, с обзиром на то да би ученици у зависности од школе, односно од одељења до одељења, прелазили на онлајн наставу уколико се у разреду појави већи број (највероватније више од двоје) оболелих ученика. Такође, прелазак на онлајн предвиђен је и у местима која евентуално буду проглашена за жаришта ковида 19.

ДВЕ ЗАМЕРКЕ

Како сазнаје Ал0, у резерви су и други модели који би били активирани ако број заражених на нивоу Србије, а посебно међу младима, буде прогресивно растао. То су модели који су већ примењивани прошле школске године, попут оног да основци (или само ученици прва четири разреда основне школе) долазе на наставу, а да средњошколци уче на даљину, односно оног по којем би сви прешли на онлајн на одређени период.

Саговорник нашег листа из образовног система који је молио да остане анониман јер, како истиче, никаква званична одлука још није донета, наглашава да је процењено да је за ученике свих узраста ипак много боље да непосредно прате наставу, и то из неколико разлога.

– Прво, учење на даљину је изнуђено решење, то је свима јасно. Што се тиче образовне компоненте, много се више научи када се долази на часове, то потврђују резултати недавног завршног испита, али и истраживања и тестирања спроведених у другим државама. Друго, не треба занемарити ни социјалну компоненту, преласком на онлајн ђаци у великој мери престају међусобно да комуницирају, а смањује се и непосредна комуникација са наставницима. То такође оставља последице које нису мале – објашњава саговорник Ало!

НАЈБОЉЕ РЕШЕЊЕ

Миодраг Антић из Форума средњих стручних школа за Ало! потврђује да се настава на даљину, али и скраћење часова негативно одражавају на знање које стичу деца.

– Кад би био један озбиљан, квалитетан тест, мислим да ни 30 одсто њих не би прошло. То је последица наставе на даљину. Мој предлог је, а писаћу и Министарству просвете, да час буде 45 минута. Ако се за 30 минута не заразите, која је вероватноћа да се заразите за 45 минута? На часу од 30 минута ефикасно се ради 20, максимално 25 минута. Пун час је неопходан да би и наставник могао да ради како треба. То јесте добро за мању групу од 10 до 15 ученика, не већи број, уз епидемиолошке мере које постоје – наглашава Антић и додаје:

– Тако би се сви уозбиљили. Овако је било те имам корону, те ми баба има корону, па болестан неко у фамилији и слично.

На питања Ало! из Министарства просвете јуче је стигао следећи одговор:

– Министарство, као што је то чинило и у протеклој школској години, у сваком тренутку спремно је да обезбеди потребне услове како би се применили одређени модели наставе у најбољем интересу деце и родитеља. Просветни систем је већ показао флексибилност и прилагодљивост у овој ситуацији и школска година је окончана успешно. Реализоване су и све планиране уписне активности. Како ће изгледати почетак нове школске године, зависи од епидемиолошке ситуације и одлука о томе биће донета на основу препорука кризног штаба и осталих надлежних институција.

Нема распуста из два дела!

Ове године, баш због короне, усвојен је нешто другачији школски календар него раније. Тако више нема, после шест година, зимског распуста из два дела. Предах за ђаке и наставнике је обједињен и биће одједном, од 31. децембра 2021. до 24. јануара 2022.

ОВО СУ РЕЗЕРВНИ МОДЕЛИ

1. Комплетан прелазак на онлајн (уколико дође до галопирајућег ширења вируса, посебно међу младима)

2. Основци иду у школу, уз поделу свих одељења на две групе, средњошколци прелазе на онлајн

3. Основци од првог до четвртог разреда иду у школу, уз поделу свих одељења на две групе, средњошколци прелазе на онлајн

4. Основци (или само млађи основци) иду у школу, остали наизменично уче на даљину и долазе у школу (сваког другог дана се долази у школу)

* кад се иде у школу, варијанте су са часовима од 30 или 45 минута