Шта ће бити са школском наставом због новог соја вируса – у плану резервни модели

20 јула, 2021

Школска година у целој Србији би требало да почне нормално.

На онлајн наставу, за почетак, прелазиће се тамо где се појаве заражени ученици или у местима која су жаришта короне.

Ђаци основних и средњих школа кренуће регуларно на наставу 1. септембра, сазнаје незванично Ало!

Једино што би могло да поремети овај план јесте евентуално галопирајуће ширење делта соја коронавируса или неке друге мутиране варијанте, до чега, сви се надају, неће доћи.

Ово, међутим, не значи да ће се настава у потпуности одвијати као пре пандемије, с обзиром на то да би ученици у зависности од школе, односно од одељења до одељења, прелазили на онлајн наставу уколико се у разреду појави већи број (највероватније више од двоје) оболелих ученика. Такође, прелазак на онлајн предвиђен је и у местима која евентуално буду проглашена за жаришта ковида 19.

ДВЕ ЗАМЕРКЕ

Како сазнаје Ал0, у резерви су и други модели који би били активирани ако број заражених на нивоу Србије, а посебно међу младима, буде прогресивно растао. То су модели који су већ примењивани прошле школске године, попут оног да основци (или само ученици прва четири разреда основне школе) долазе на наставу, а да средњошколци уче на даљину, односно оног по којем би сви прешли на онлајн на одређени период.

Саговорник нашег листа из образовног система који је молио да остане анониман јер, како истиче, никаква званична одлука још није донета, наглашава да је процењено да је за ученике свих узраста ипак много боље да непосредно прате наставу, и то из неколико разлога.

– Прво, учење на даљину је изнуђено решење, то је свима јасно. Што се тиче образовне компоненте, много се више научи када се долази на часове, то потврђују резултати недавног завршног испита, али и истраживања и тестирања спроведених у другим државама. Друго, не треба занемарити ни социјалну компоненту, преласком на онлајн ђаци у великој мери престају међусобно да комуницирају, а смањује се и непосредна комуникација са наставницима. То такође оставља последице које нису мале – објашњава саговорник Ало!

НАЈБОЉЕ РЕШЕЊЕ

Миодраг Антић из Форума средњих стручних школа за Ало! потврђује да се настава на даљину, али и скраћење часова негативно одражавају на знање које стичу деца.

– Кад би био један озбиљан, квалитетан тест, мислим да ни 30 одсто њих не би прошло. То је последица наставе на даљину. Мој предлог је, а писаћу и Министарству просвете, да час буде 45 минута. Ако се за 30 минута не заразите, која је вероватноћа да се заразите за 45 минута? На часу од 30 минута ефикасно се ради 20, максимално 25 минута. Пун час је неопходан да би и наставник могао да ради како треба. То јесте добро за мању групу од 10 до 15 ученика, не већи број, уз епидемиолошке мере које постоје – наглашава Антић и додаје:

– Тако би се сви уозбиљили. Овако је било те имам корону, те ми баба има корону, па болестан неко у фамилији и слично.

На питања Ало! из Министарства просвете јуче је стигао следећи одговор:

– Министарство, као што је то чинило и у протеклој школској години, у сваком тренутку спремно је да обезбеди потребне услове како би се применили одређени модели наставе у најбољем интересу деце и родитеља. Просветни систем је већ показао флексибилност и прилагодљивост у овој ситуацији и школска година је окончана успешно. Реализоване су и све планиране уписне активности. Како ће изгледати почетак нове школске године, зависи од епидемиолошке ситуације и одлука о томе биће донета на основу препорука кризног штаба и осталих надлежних институција.

Нема распуста из два дела!

Ове године, баш због короне, усвојен је нешто другачији школски календар него раније. Тако више нема, после шест година, зимског распуста из два дела. Предах за ђаке и наставнике је обједињен и биће одједном, од 31. децембра 2021. до 24. јануара 2022.

ОВО СУ РЕЗЕРВНИ МОДЕЛИ

1. Комплетан прелазак на онлајн (уколико дође до галопирајућег ширења вируса, посебно међу младима)

2. Основци иду у школу, уз поделу свих одељења на две групе, средњошколци прелазе на онлајн

3. Основци од првог до четвртог разреда иду у школу, уз поделу свих одељења на две групе, средњошколци прелазе на онлајн

4. Основци (или само млађи основци) иду у школу, остали наизменично уче на даљину и долазе у школу (сваког другог дана се долази у школу)

* кад се иде у школу, варијанте су са часовима од 30 или 45 минута

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


7 коментара на "Шта ће бити са школском наставом због новог соја вируса – у плану резервни модели

 1. ВРАТИТЕ ДЕЦИ ДЕТИЊСТВО каже:

  Дојадисте више са мерама и глупостима, кад је свуда ДОКАЗАНО да деца нису угрожена, и да су их једино угрожавале донете ужасне мере попут маски (што је признало и француско педијатријско друштво, али ми савесне педијатре изгледа немамо) и асоцијализације. Пустите децу да расту, уче и живе нормално, без икаквих фашистичких мера. А ви просветари, уместо да глумите чуваре логора јурећи децу због маски (које им само штете здрављу), окрените се свом примарном задатку учења деце, урадите једном нешто у њиховом интересу, немојте мислити само на себе. Ако наставите овако, ускоро ће вас заменити већ најављена вештачка интелигенција и холограмски наставници, па ћете се онда запитати зашто сте ћутали на све ове небулозе.

  1. Vladimir каже:

   Vi ne shvatate kako funkcioniše ljudsko društvo. Većina izabere vlast, ako ta vlast uvede glupa pravila, ona su i dalje pravila i moraju se poštovati.
   Ne mora da se prelazi na holograme i veštačku inteligenciju, ima i jednostavnije rešenje, zakon dozvoljava da sami roditelji obrazuju (školuju) svoju decu. Organizuju nastavau onako kako oni misle da je najbolje.
   Ovo je savršeno rešenje za vas, bolje da vi čuvate svoje dete, nego prosvetari ČUVARI LOGORA.

 2. Sanja каже:

  Obavezno ali obavezno traziti (ako se predje na online) da svaki ucenik moze direktno da prati nastavnika koji ce stajati pored table ili sedeti sam u ucionici ili negde. Da izgleda kao da su na casu a da cas traje 45 min! Meni nije jasno zasto su trajali 30 min online? Nastavnici dobijaju platu a i njima je lakse, sem da je verovatno neke sramota kako predaju, sto mogu videti i roditelji!

  1. Vladimir каже:

   Ko da traži i od koga? Vi mislite, da pogledom sa strane, bez poznavanja sistema obrazovanja, da možete dati neki smislen, pametan, koristan predlog?
   To je verovatno koliko i događaj u kome vi popravite kvar na veš mašini a niste majstor za belu tehniku.
   Kada odvezete automobil kod autoelektričara (treći stepen stručne spreme), ćutite kao zaliveni i platite koliko majstor kaže. Kada je u pitanjuu zanat obrazovanja (sedmi stepen stručne spreme), svi se razumeju u taj posao i na sve strane seju svoje ideje kako bi to trebalo da se radi.

 3. Vladimir каже:

  Zadnjih nedelja je isprobana ucenjivačka politika “VAKCINIŠITE SE DA BI VAM DECA NORMALNO IŠLA U ŠKOLU”. Procenjeno je da ovaj pristup odnosi političke poene, pa se odustalo.

 4. Aleksa каже:

  Kako mislite da mlađi osnovci idu u školu svakog dana podeljeni u grupe i da im časovi traju 45 minuta? To je moguće jedino ako zaposle još nastavnog kadra.

 5. Izvršitelji каже:

  Anketirajte učitelje i nastavnike! A uz njih i roditelje. Imaju li ljudi iz struke pravo glasa, mogu li da daju neke predloge i da razmene svoja iskustva? Pobogu…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама