Šta će prosvetni radnici zahtevati 31. avgusta

11 avgusta, 2021

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je za poslednji dan avgusta novi protest. Prethodni, pod nazivom “Manje je više”, održan je 16. juna i još tada najavljeno je okupljanje za avgust i počelo potpisivanje onlajn peticije za smanjenje broja učenika u odeljenju.

Foto: Canva

“Evo, dođe avgust, situacija je i dalje neizvesna, a od ministra ni traga, ni glasa. Ponovo proživljavamo prošlu godinu, kada ništa nije bilo poznato do samog početka nastave.” – kaže predsednica USPRS Jasna Janković za naš portal.

Ona je rekla da je cilj okupljanja obaveštavanje šire javnosti o problemima sa kojima se susreću prosvetni radnici, materijalnom položaju zaposlenih, prekovremenom radu učitelja i nastavnika u kovid vremenu. Tema protesta će biti i smanjenje broja učenika u odeljenju jer je to jedini način da zadržimo i popravimo kvalitet obrazovanja.

“Manje učenika u odeljenju, evropski prosek od 18 do 20, bar u prvom i petom osnovne škole i u prvom razredu srednje, izlaz je iz ove situacije.” – tvrdi Janković.

Ona kaže da ministra prosvete Branka Ružića, prosveta odlično poznaje, ali ne iz ovog mandata, već kada je organizovao pregovore o platnim grupama i razredima, godine 2018.

“Tada je bio na čelu državne uprave i lokalne samouprave. I tada je uvek branio neke druge struke, a ne prosvetu, pa je zanimljivo da je došao baš kod nas… Zašto ignoriše mnogobrojne pokušaje da se sa njim sastanemo, to je pitanje za njega. Zašto je uvek zauzet za makar i kratak susreta sa predstavnicima Unije SPRS, ne znam, ali je manir ignorisanja sindikata poznat od ranije. Na žalost, tu se ništa ne menja na bolje.” – objasnila je predsednica USPRS.

Kako kaže, dopisi koji stižu iz Ministarstva prosvete su tužna slika administrativne države, kojoj je najbitnije da je nešto otpremila, a ne zanima je na kakav je odziv naišlo i ima li ko da sprovede reči u dela.

O vakcinaciji prosvetnih radnika

“Što se tiče vakcinacije, Unija SPRS podržava napore države da se što veći broj prosvetnih radnika vakciniše, ali se protivi obaveznoj vakcinaciji. Svaka represivna mera, pa i ta, dala bi samo kratkoročne rezultate i učinila dugoročnu štetu. Smatramo da je vakcinacija lična odluka i kao takvu je poštujemo.” – rekla je Jasna Janković.

Ona kaže i da prosvetni radnici nisu lekari da bi nekoga savetovali da primi vakcinu.

“Šta god da se desi nadalje, pretpostavljam da nas čeka još jedna godina kombinovane nastave i haosa. Uz to će ići i ministrovo ubeđivanje javnosti da je sve u najboljem redu, a ništa nije u redu…”

Autorp: Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


6 komentara na "Šta će prosvetni radnici zahtevati 31. avgusta

 1. Jul kaže:

  GOSPODO DRAGA,A ŠTA JE SA PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA?? HOĆE LI SE NEKO SETTI TIH ŽENA,KOJE RADE SA PO 25-30 DECE,SVAKOGA DANA,KOJE NE MOGU DRŽATI DISTANCU NIKAKO,JER SU TO DECA KOJU TREBA NAHRANITI,OBRISATI,OBUÇI ….????? GDE SU ONE U OVOM SISTEMU? NIGDE!?…

 2. Zoki kaže:

  Da ste tako krenuli normalno a ne ucenama, poneki u firmama vrse ucene, cim je nesto ucenjeno znaci da nije dobro to i najguplji ce shvatiti

 3. Nikola kaže:

  Predsednici sindikatanogo ste me razočarali, bavite se demagogijom umesto da ozbiljno rešavate probleme za šta ste izabrani.
  Ako je vaša funkcija predsednika ( svi sindikati) u funkciji dil sa politicarima, usluga za ličnu uslugu onda ste bruka za profesiju.
  U zadnjih 20 godina ništa niste uradili , svi sindikati prosvetara su samo fiktivni. Ili budite dosledni u zahtevima, pokrenite sindikate ili se sklonite sa tih pozicija ako ste nesposobni da nešto ozbiljno uradite. A jeste nesposobni, svi.

 4. Nikola kaže:

  Ako ce biti haos sa nastavom i nista nije uredu, šta ćete uraditi osim pričanja tek da se čuje da postoje predsednici sindikata.
  Šta ćete konkretno uraditi? Pitam?

 5. Vesna kaže:

  Vakcinacija bi trebalo da bude obavezna za sve zaposlene,jer se oni voze gradskim prevozom,u kontaktu su sa ljudima bar 10 sati dnevno?

 6. Profesorka kaže:

  Predstavnici sindikata ponajviše zastupaju sebe. A prosvetni radnici imaju svest krda, ne i imunitet.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama