Шта ће у школама радити тимови за борбу против наркоманије?

27 августа, 2018

Током ове недеље у институтима за јавно здравље у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду биће одржана специјална обука за чланове тимова који ће у новој школској години обићи све школе у Србији и држати предавања о штетности дроге деци и родитељима.
Златибор Лончар је, гостујући у Дневнику РТС-а рекао да ће обуку проћи више од 300 стручњака из области психологије, психијатрије, тужиоци, судије, људи из полиције и просвете…
Како је навео, 48 тимова ће радити у 1.700 школа у првом моменту и њихов задатак ће бити да приђу деци, родитељима и наставницима и да им објасне какви ризици постоје, шта доводи до тога да дете почне да користи дрогу, које су промене у понашању…
Лончар поручује да то није једноставно и да не постоји чаробни штапић, већ мора пажњиво да се приђе проблему.
Истиче да ће се инсистирати на томе да деца, када им неко понуди дрогу, кажу “не”.
Министар каже да је владина комисија гломазна и да ће бити подељена на ресоре који ће радити свој део посла. Најавио је спотове у којима ће бити јавне личнсти како би се људи навеели да размишљају о том проблему.
Истиче да је потребно деци понудити алтернативу, да им се покаже да није “ин” да се дрогирају да би ушли у неко друштво, а у том циљу ће бити организоване спортске, културно-уметничке и друге активности.
Лончар додаје да је у Србији ове године откривено 20 нових супстанци које су стављене на листу и чије се појављивање спречава.
“Ми нећемо одустати, имамо сагласност да казне буду максималне”, поручује министар наводећи да неко продаје килограме дроге и убија децу док траје борба за наталитет.
Каже и да ће бити урађена анализа тренутних казни и додаје да неће бити разумевања за оне који продају дрогу.
“Препоручујемо онима који мисле на тај начин да зараде, да трују српску децу – идите даље, овде нећете”, рекао је Лончар.
Каже и да је акција свеобухватна и да морају сви да се укључе ако желимо резултат.
Извор: ртс.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Шта ће у школама радити тимови за борбу против наркоманије?

  1. Malena каже:

    Tim će da priča, a roditeljima ne smeš ni da pomisliš da kažeš, da sumljaš da im se dete drogira, kao što ni roditelji nemaju pravo da vide zdravstveni karton svog deteta starijeg od 15 godina…O čemu blejite vi, ” gospodo ” ministri ?! Ovo je samo uzimanje para, i to, dobrih, za članove ” timova ”, ovih 300 izabranih !

    1. Ivan каже:

      Sve sto ste napisali je apsolutno tacno!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама