Šta čitati do 18. godine preporučuje Srđan Verbić

januar 18, 2015

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić je za MONDO dao preporuku tri knjige koje bi svaka osoba trebalo da pročita tokom odrastanja.
+2110-2014-verbic--intervju
Šta čitati do 18. godine preporučuje Srđan VerbićFoto: Beta/Miloš Miškov Rodom iz Gornjeg Milanovca, Srđan Verbić je diplomirao teorijsku fiziku na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Magistarski rad iz oblasti veštačke inteligencije odbranio je 2001, dok je prošle godine tema njegovog doktorskog rada bila vrednovanje testova znanja. Još i pre toga radio je u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.
Stručna javnost ga posebno ceni zbog dugogodišnjeg iskustva u naučnom obrazovanju nadarenih srednjoškolaca, a dr Verbić je autor tri osnovnoškolska udžbenika iz fizike i recenzent više udžbenika i knjiga iz popularne nauke.
“Od kada sam na funkciji ministra prosvete, imam znatno manje vremena za čitanje. Ipak, redovno čitam i to najviše naučnopopularne knjige. Jedna od omiljenih knjiga mi je naučnofantastični roman ‘Vodič kroz galaksiju za autostopere’ Daglasa Adamsa”, rekao je za MONDO ministar prosvete.
Kao neko ko se dugo bavi obrazovanjem i vaspitanjem mladih, Srđan Verbić se rado odazvao našem pozivu da preporuči tri knjige koje bi trebalo svako da pročita pre punoletstva. Ovo je njegov uži izbor:
1. “Beli očnjak” – Džek London
Klasik i nezaobilazno štivo za ljubitelje avanture.
2. “Orlovi rano lete” – Branko Ćopić
Jedan od prvih romana koji čitaju mladi. Uz knjigu “Orlovi rano lete” odrastale su generacije u Srbiji.
3. “Prva tri minuta” – Stiven Vajnberg
Temeljna naučnopopularna knjiga koja pobuđuje ljubav ka istraživanju sveta, napisana na razumljiv način tako da i svaki učenik može da je shvati i zavoli.
Autor: mondo.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Šta čitati do 18. godine preporučuje Srđan Verbić

  1. stotinumu dositeja kaže:

    maalo širine i malo dubine ne vrede plitkoumnosti eh. što li je siroma DOSTOJEVSKI i LAV NIKOLAJEVIČ i BULGARKOV, i ANDRIĆ, CRNJANSKI, PEKIĆ KIŠ … sve to u lektiri re oamnaestii da nam se ova beda i šturost preporučuje. Bruka.

  2. Dragan Marjanović kaže:

    Prve dve knjige su izuzetno dobre. Treću nisam čitao. A posle 18-te godine, treba naučiti raditi nešto konkretno http://ganesajtovi.com

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama