Шта је министар Шарчевић рекао о директору Центра за промоцију науке

мај 20, 2017

Он је у писаној изјави навео да лично нема проблема ни с Немањом Ђорђевићем, а “још мање с Дарвином”, али да сматра да Ђорђевић није смео да свој лични став поводом ревизије изучавања Дарвинове теорије постави на сајт Центра, као званичан став те установе

Министар просвете, науке и технике Младен Шарчевић навео је у писаној изјави медијима разлоге за смену директора Центра за промоцију науке Немање Ђорђевића. Шарчевић истиче да је још прошле године је рекао Ђорђевићу да је “лично незадовољан радом Центра, кадровским решењима и начином на који се троши новац”.
Немања Ђорђевић, међутим, истиче да Шарчевић није навео ниједан аргумент, као и да је изнео “низ неистина на рачун рада Центра”.
“Два месеца сам тражио да ми доставе систематизацију радних места, из које сам када је напокон стигла, видео да се промоцијом науке бави јако мало научника, и да велики део кадра нема никакве везе са науком”, навео је Шарчевић и додао да је Министарство добило бројне притужбе младих доктора наука да немају приступ Центру.
Он је додао и да лично нема проблема ни с Немањом Ђорђевићем, а “још мање с Дарвином”, али да сматра да Ђорђевић није смео да свој лични став поводом ревизије изучавања Дарвинове теорије постави на сајт Центра, као званичан став те установе.
“Kада је реч о самом садржају његовог става, писма, очигледно је да није био информисан или није желео да буде информисан. На питање да ли ће због петиције бити ревидирани делови наставних планова и програма у делу који се односи на изучавање Дарвинове теорије еволуције, јасно сам рекао НЕ”, навео је Шарчевић.
Ђорђевић је у одговору Шарчевићу навео да ниједан од аргумената које је министар навео није део званичног образложења за његову смену за коју су представници Министарства јуче гласали и додао да је повод за његову смену “одбрана Дарвина”.
“Министарство ниједном пре објављивања писма у “Политици” није Центру или мени лично упутило било какву критику рада Центра. Никада није стигао ниједан приговор. Напротив, министар је непрекидно подржавао иницијативе Центра све док се није отворило питање Дарвинове теорије”, навео је Ђорђевић.
Он је додао и да је Шарчевић изнео “низ неистина на рачун рада Центра”.
“Министарству су благовремено предати сви извештаји о раду који су уз то доступни на сајту Центра и никада на њих није стигао ниједан приговор из Министарства овог типа”, навео је Ђорђевић.
Он је додао и да је Секретаријат министарства тражио систематизацију радних места у Центру за промоцију науке 15. децембра 2016. године у 15.12, а да је он послао одговор и сам документ у року краћем од једног радног дана.
У одговору министру, Ђорђевић је навео и да је Центар за промоцију науке отварањем 12 научних клубова покушао да прошири круг сарадника и ојача доступности научнопопуларних садржаја.
 
Извор: Недељник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама