Šta je ministar Šarčević rekao o direktoru Centra za promociju nauke

20 maja, 2017

On je u pisanoj izjavi naveo da lično nema problema ni s Nemanjom Đorđevićem, a “još manje s Darvinom”, ali da smatra da Đorđević nije smeo da svoj lični stav povodom revizije izučavanja Darvinove teorije postavi na sajt Centra, kao zvaničan stav te ustanove

Ministar prosvete, nauke i tehnike Mladen Šarčević naveo je u pisanoj izjavi medijima razloge za smenu direktora Centra za promociju nauke Nemanje Đorđevića. Šarčević ističe da je još prošle godine je rekao Đorđeviću da je “lično nezadovoljan radom Centra, kadrovskim rešenjima i načinom na koji se troši novac”.
Nemanja Đorđević, međutim, ističe da Šarčević nije naveo nijedan argument, kao i da je izneo “niz neistina na račun rada Centra”.
“Dva meseca sam tražio da mi dostave sistematizaciju radnih mesta, iz koje sam kada je napokon stigla, video da se promocijom nauke bavi jako malo naučnika, i da veliki deo kadra nema nikakve veze sa naukom”, naveo je Šarčević i dodao da je Ministarstvo dobilo brojne pritužbe mladih doktora nauka da nemaju pristup Centru.
On je dodao i da lično nema problema ni s Nemanjom Đorđevićem, a “još manje s Darvinom”, ali da smatra da Đorđević nije smeo da svoj lični stav povodom revizije izučavanja Darvinove teorije postavi na sajt Centra, kao zvaničan stav te ustanove.
“Kada je reč o samom sadržaju njegovog stava, pisma, očigledno je da nije bio informisan ili nije želeo da bude informisan. Na pitanje da li će zbog peticije biti revidirani delovi nastavnih planova i programa u delu koji se odnosi na izučavanje Darvinove teorije evolucije, jasno sam rekao NE”, naveo je Šarčević.
Đorđević je u odgovoru Šarčeviću naveo da nijedan od argumenata koje je ministar naveo nije deo zvaničnog obrazloženja za njegovu smenu za koju su predstavnici Ministarstva juče glasali i dodao da je povod za njegovu smenu “odbrana Darvina”.
“Ministarstvo nijednom pre objavljivanja pisma u “Politici” nije Centru ili meni lično uputilo bilo kakvu kritiku rada Centra. Nikada nije stigao nijedan prigovor. Naprotiv, ministar je neprekidno podržavao inicijative Centra sve dok se nije otvorilo pitanje Darvinove teorije”, naveo je Đorđević.
On je dodao i da je Šarčević izneo “niz neistina na račun rada Centra”.
“Ministarstvu su blagovremeno predati svi izveštaji o radu koji su uz to dostupni na sajtu Centra i nikada na njih nije stigao nijedan prigovor iz Ministarstva ovog tipa”, naveo je Đorđević.
On je dodao i da je Sekretarijat ministarstva tražio sistematizaciju radnih mesta u Centru za promociju nauke 15. decembra 2016. godine u 15.12, a da je on poslao odgovor i sam dokument u roku kraćem od jednog radnog dana.
U odgovoru ministru, Đorđević je naveo i da je Centar za promociju nauke otvaranjem 12 naučnih klubova pokušao da proširi krug saradnika i ojača dostupnosti naučnopopularnih sadržaja.
 
Izvor: Nedeljnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama