Шта је намучило матуранте првог дана пилотирања државне матуре

Тест из српског био је тежак и већина није задовољна како га је урадила. Намучио нас је “Горски вијенац” и епске песме, збуњивали су нас дугачки текстови истргнути из неких дела, на основу којих је требало препознати о ком делу и писцу је реч. Граматика је била лака: гласовне промене, акценти, зависне реченице…

Ове утиске ученика четвртог разреда гимназија преносе Новости.

Тест је јуче полагало око 5.000 ђака у више од 500 гимназија и средњих стручних школа. У среду их чека математика, у четвртак је тестирање из једног општеобразовног предмета са листе, а у петак се полаже стручно-теоријски испит.

За ученике Треће београдске гимназије тежи део теста био је онај у коме се проверавало знање из књижевности и разумевања текста, а граматика је била лакша.

– Урадила сам све из граматике – каже А. М., ученица ове гимназије. – Тежа су била питања у којима су текстови били дугачки, тражило се да препознамо стилске фигуре, књижевни род и врсту… Нисмо се спремали, овај тест се не оцењује и нисмо се превише ни трудили, а да је то права матура, сигурно би било другачије.

У неким гимназијама ђаци истичу да им је српски био толико тежак да су излазили после пола сата и да не очекују више од неколико бодова.

С друге стране, за неке ученике српски није био тежак. Тако Д. С. из Шесте београдске гимназије наглашава да је добро урадио све задатке, нарочито граматику, а и он је имао проблем са “Горским вијенцем” и епским песмама.

Он очекује да ће освојити 27 од максималних 30 поена, а за изборни предмет који се полаже у четвртак и он је изабрао енглески језик.

Милош Благојевић, који је пред почетак испита посетио матуранте у Петој београдској гимназији, навео је да је имао састанак са представницима академске заједнице и да су ставови око увођења државне матуре опречни.

– То показује да мора доста да се ради на разумевању средњошколског и високошколског система. Треба да им објаснимо шта радимо и шта желимо да постигнемо, а они нама да предоче проблеме.

Извор: Новости