Šta je otkrilo istraživanje korone kod dece u kom je učestvovalo 136.000 pacijenata

30 novembra, 2020

Velika američka studija u kojoj su učestvovali pedijatrijski pacijenti otkrila je da ih je samo četiri odsto bilo zaraženo koronavirusom, a velika većina tih slučajeva bila je asimptomatska ili blaga.

Studijom je potvrđena, ali ne i objašnjena velika zagonetka pandemije – zašto je zaraza koja je do sada usmrtila milion i po ljudi u svetu retka i gotovo bezopasna kod manje dece.

Istraživači su za potrebe studije, objavljene u časopisu JAMA Pediatrics, pregledali podatke 136.000 pedijatrijskih pacijenata u sedam američkih dečjih bolnica među kojima su svi bili testirani na koronavirus.

Pozitivno je bilo 5.374 djece, što je 3,9 odsto, a među njima je manje od sedam odsto razvilo teže simptome zbog kojih su završili u bolnici. Umrlo ih je osmoro, većina s prethodnim složenim komorbiditetima, što znači da je stopa smrtnosti bila 0,15 odsto.

Zaraza je bila češća i češće je imala teži oblik među crnačkim, hispanskim i azijskim pacijentima, među adolescentima od 12 do 17 godina starosti, onima koji imaju prethodnu hroničnu bolest.

Autori dodaju kako će biti potrebna dodatna istraživanja da bi se ustanovilo koja medicinska stanja izlažu decu većem riziku.

Studija je pokazala da će deca s dijabetesom, a ne s astmom, češće biti pozitivna na testiranju.

Nejasno je i zašto decu u najvećoj meri koronavirus jedva dotiče.

Jedna teorija, podstaknuta nekim studijama ukazuje na to da ćelije nosne sluznice kod dece proizvode manje proteina koji pomažu virusu da uđe u telo, u odnosu na ćelije sluznice nosa odraslih.

Izvor: N1 info

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šta je otkrilo istraživanje korone kod dece u kom je učestvovalo 136.000 pacijenata"

  1. Aleksa kaže:

    U ovom trenutku me aspolutno ne zanima šta kažu američke studije.
    Isključivo me zanima šta ćete preduzeti da zaštitite zaposlene u prosveti?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama