Шта је открило истраживање короне код деце у ком је учествовало 136.000 пацијената

30 новембра, 2020

Велика америчка студија у којој су учествовали педијатријски пацијенти открила је да их је само четири одсто било заражено коронавирусом, а велика већина тих случајева била је асимптоматска или блага.

Студијом је потврђена, али не и објашњена велика загонетка пандемије – зашто је зараза која је до сада усмртила милион и по људи у свету ретка и готово безопасна код мање деце.

Истраживачи су за потребе студије, објављене у часопису ЈАМА Pediatrics, прегледали податке 136.000 педијатријских пацијената у седам америчких дечјих болница међу којима су сви били тестирани на коронавирус.

Позитивно је било 5.374 дјеце, што је 3,9 одсто, а међу њима је мање од седам одсто развило теже симптоме због којих су завршили у болници. Умрло их је осморо, већина с претходним сложеним коморбидитетима, што значи да је стопа смртности била 0,15 одсто.

Зараза је била чешћа и чешће је имала тежи облик међу црначким, хиспанским и азијским пацијентима, међу адолесцентима од 12 до 17 година старости, онима који имају претходну хроничну болест.

Аутори додају како ће бити потребна додатна истраживања да би се установило која медицинска стања излажу децу већем ризику.

Студија је показала да ће деца с дијабетесом, а не с астмом, чешће бити позитивна на тестирању.

Нејасно је и зашто децу у највећој мери коронавирус једва дотиче.

Једна теорија, подстакнута неким студијама указује на то да ћелије носне слузнице код деце производе мање протеина који помажу вирусу да уђе у тело, у односу на ћелије слузнице носа одраслих.

Извор: Н1 инфо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Шта је открило истраживање короне код деце у ком је учествовало 136.000 пацијената"

  1. Aleksa каже:

    U ovom trenutku me aspolutno ne zanima šta kažu američke studije.
    Isključivo me zanima šta ćete preduzeti da zaštitite zaposlene u prosveti?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама