Шта је потребно за упис у први разред за школску 2022/2023

Епидемија није померила стандардне рокове нити променила правила за упис првака у школу, па и се и ове године родитељи деце рођене између 1. марта 2015. и 28. фебруара 2016. већ сад припремају за упис својих будућих школараца.

Домови здравља увелико позивају родитеље да започну са систематским прегледима своје деце, јер је то процес који траје.

Систематски преглед

Као и претходних година, процедура уписа почиње систематским прегледом који је обавезан за све предшколце. Прва „станица“ је изабрани педијатар, где се обавља основни преглед и мерење детета. Ако је дете у том тренутку здраво, оно прима вероватно две (од укупно три) ревакцине које се примају у овом периоду. Пошто се све три вакцине примају у надлактицу, препоручује се да дете најпре прими две, а трећу након најмање две недеље. Вакцине које се примају штите од: дифтерије, тетануса, дечје парализе, малих богиња, заушака, рубеоле (црвенке). 

У међувремену, између вакцина, дете обавља прегледе и других специјалиста и то:

  • Оториноларинголога,
  • Офталмолога,
  • Физијатра,
  • Логопеда,
  • Стоматолога,

Додатно, обављају се лабораторијске анализе крви и урина и узимају брисеви.

Оно што је ове године уведено као обавезан део систематског прегледа у појединим општинама је и ЕКГ преглед. Деца која га нису раније обављала због неких спортских прегледа могу бити уплашена кад виде апаратуру, па је добро да их припремите и објасните им да није ништа болно.

Када се све ово обави, поново се одлази код педијатра, ради коначне потврде да је дете спремно за упис.

Шта каже Закон

У први разред уписује се свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година. У школској 2022/23. години, упис у први разред обавезан је за сву децу рођену од 1. марта 2015. до 28. фебруара 2016. године.

Изузетно, детету може да се одложи упис у први разред за годину дана, у складу са законом. Дете које има од шест до шест и по година уписује се у први разред након провере спремности за полазак у школу.

Родитељу или другом законском заступнику деце која су стасала за упис у први разред основне школе омогућено је да искажу интересовање за упис детета у одређену школу и то личним одласком у школу или електронским путем дефинишу датум уписа и тестирања детета. Од школске 2020/2021. године родитељима је омогућено да електронским путем дефинишу датум уписа детета у одређену основну школу на територији Србије преко Портала еУправа.

Захваљујући електронској услузи еУпис родитељи не доносе документацију у школу, већ се она прибавља по службеној дужности електронским путем. Преко апликације еУпис извршиће се повлачење података о ученику (извод из матичне књиге рођених, евиденције пребивалишта и доказ о обављеном лекарском прегледу) и упис. Након уписа детета у школу, истог дана, психолог, односно педагог школе вршиће испитивање детета.

Они који су се одлучили за упис детета у школу која не припада њиховој територији, захтеве је требало да поднесу школама до 1. фебруара.