Šta je sve nastavnicima ostalo nejasno i nakon svih uputstava i dopisa

22 avgusta, 2020

U današnjem intervjuu za dnevni list Blic ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da se nijedna škola nije javila da traži dodatna pojašnjenja pravila i uputstava koja su im dostavljena, te da veruje da je svima sve jasno. Od Unije sindikata, međutim, stigle su nam drugačije informacije. Kako u saopštenju stoji “u pomenutim pravilnicima i predlozima pravilnika nema informacija koje su ključne.”

Foto: Canva

“Planovi i programi kao i ishodi i ciljevi nisu revidirani i sažeti. Obim gradiva koji se treba obraditi nije preciziran od strane Ministarstva, te je nemoguće u okviru zadatog broja časova preći sve ono što je do sada rađeno.” – piše u saopštenju koje potpisuje Snežana Romandić-Petrović, predsednik Unije sindikata škola Beograda.

Kao drugi problem u saopštenju se navodi to što je Ministarstvo obavestilo škole da je promena Planova i programa u završnoj fazi, ali nije precizirano kada će se završiti i po kom planu će se raditi sa učenicima.

“Nedelju dana pre početka školske godine nastavnici ne mogu da naprave planove po kojima bi radili sa decom. Planom nastave na daljinu predviđena je TV nastava, a škole nemaju uvid u sadržaj ovih časova, te ne mogu znati da li će sva deca biti obuhvaćena istim nastavnim sadržajima.” – navodi se u saopštenju.

Kako kažu iz Unije, predlozima za organizaciju vaspitno-obrazovnog rada, detaljno je do u minut obračunat rad svakog nastavnika, ali nije pojašnjeno kako uskladiti rad nastavnika koji punu normu ostvaruju u dve, pa i tri škole.

“Nastava za drugi ciklus obrazovanja (5-8 razred) predviđena je u poslepodnevnim satima za sve škole, uz skraćeni boravak dece u školi, ali produženi boravak nastavnika, pre svega u čekanju da odrade zadatu minutažu u nastavi.”

Više puta je ponovljeno i da nikakve onlajn nastave neće biti, odnosno da se platforme neće koristiti. Iz Unije, međutim, tvrde i da su poslednji predlozi “obavezali nastavnike da dosadašnje časove dopunske, dodatne nastave i sekcije pretvaraju u E-časove uz tačno obračunate minute koji svaki nastavnik treba da provede uz računar (naravno svoj, jer škole nemaju dovoljnu količinu istih).”

Uz to, stoji u saopštenju, potrebno je izraditi digitalne pripreme za čas koje bi bilo poželjno dostaviti roditeljima i učenicima, što samo po sebi nije mali posao ali je u ovom slučaju nemoguć, jer ne znaju koje nastavne jedinice treba obrađivati (Plan i program je u završnoj fazi).

Prostorne, tehničke i materijalne mogućnosti po školama u većim sredinama zahtevaju podelu učenika po odeljenjima i na tri grupe (Pravilnikom su predviđene dve).

“Ako se već očekivao ovakav početak školske godine, trebalo bi da se bar odeljenja prvih razreda (osnovnih i srednjih) za koji je početak najstresniji, formiraju sa manjim brojem učenika i ne dele na grupe. Podela na grupe unosi konfuziju i u razredima koji već imaju iskustvo sa školom.” – kažu iz Unije.

Nakon svih navedenih nejasnoća, ostaje pitanje zašto se nijedna škola nije javila da traži dodatna uputstva i pojašnjenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Šta je sve nastavnicima ostalo nejasno i nakon svih uputstava i dopisa

  1. Alex kaže:

    Škole se nisu obratile za objašnjenja, jer od ovog ministra nikada i nisu dobili objašnjenja, već samo naređenja, zapakovana kao “preporuke”, a takođe u našem sistemu kada nekome nešto nije jasno, smatra se da je taj neko nesposoban, pa je to još jedan razlog zašto se niko ne obraća za dodatno objašnjenje. A i svi čekamo novog ministra i molimo se da bude neko koliko toliko normalan.

  2. Aleksa kaže:

    ”Nakon svih navedenih nejasnoća, ostaje pitanje zašto se nijedna škola nije javila da traži dodatna uputstva i pojašnjenja.”

    A ko kaže da se škole nisu javljale?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama