Шта је задатак родитеља чија деца полажу завршни испит

Продужетак распуста многи виде као прилику да се још мало одморе и уживају у лепом времено. Ипак, постоји једна група ђака, која би, уз уживање у сунчаним данима, требало да тих неколико дана искористи и за учење. Овде мислимо на осмаке. Када се припремате за било који испит, увек вам на крају зафали дан или два да бисте припреме завршили онако како треба. Овај феномен познат је сваком студенту, као чувени ФТ1Д.

Осмаци, ви сте сада добили пет таквих дана (знамо да ћете морати да их надокнадите, али баш зато је ово прилика коју треба на прави начин да искористите).

А родитељи?

Иако су осмаци већ велика деца, са дугим стажом у учењу, са формираним (надамо се) радним навикама, завршни испит је први велики испит који ће полагати и од којег зависи њихова будућност. Због тога је веома важно да им пружите максималну подршку и будете ослонац. Негативно размишљање или, још горе, изјаве попут: „Ништа ти нећеш урадити на том испиту.”, „Са тројком из математике, дај Боже да те приме било где…” апсолутно су забрањене. Ово је, на неки начин, преломни тренутак у животу вашег детета и на вама је да учините све што можете да му помогнете.

Збирке задатака осмацима могу бити добар водич и поуздан показатељ знања. Важно је да ученик направи план и ради редовно јер је континуитет у раду веома битан. Родитељи могу саветовати свом осмаку да темељно прелази једну по једну област и самостално уради све задатке, од лакших ка тежим. Такође, треба да га охрабре речима да нема разлога за трему и страх ако кроз добру припрему стекне самопоуздање.

 

Седам збирки Креативног центра из едиције Вежбам за малу матуру помоћи ће ученицима да обнове појмове кључне за разумевање градива, да унапреде знање које треба да понесу из основне школе и да се успешно припреме за полагање мале матуре.

Све збирке организоване су на сличан начин. Задаци су распоређени по областима, а у оквиру сваке области подељени су у три нивоа постигнућа: основни, средњи и напредни. На крају сваке збирке налазе се решења свих задатака, одговарајуће шифре стандарда уз решења, као и листа свих стандарда за крај обавезног образовања за дати предмет.

Збирке за биологију, физику, хемију, географију и историју садрже по 250 задатака, док су збирке за математику и српски језик обимније – збирка за српски језик обухвата 420 задатака, а за математику 786. Поред тога, у збирци за математику на почетку сваке области налази се кратак подсетник, док се на крају сваке области налазе два теста за проверу усвојености знања.

Комплет од 7 збирки за припрему завршног испита Вежбам за малу матуру тренутно је на попусту од 40%. Можете га купити у Клубу књижари Креативни центар у Београду (ТЦ Еуроцентар, Македонска 30), као и на сајту http://www.kcknjizara.rs/akcije?pa=81

Примери задатака из збирке – математика

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [127.67 KB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [96.51 KB]

Примери задатака из збирке – српски језик

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [100.16 KB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [92.96 KB]

И не заборавите, иза сваког успешног детета стоји родитељ који је веровао у њега!