Šta kad deca maltretiraju roditelje – Kako da zauzmete stav

13 maja, 2022

Kada razmišljamo o problemima sa kojima se naša deca suočavaju u školi i na igralištu, često razmišljamo o maltretiranju. Brinemo se da ih ne maltretiraju, ali i da li oni ne maltretiraju drugu decu. Nema roditelja koji želi bilo koji od ova dva scenarija.

Međutim, kada je reč o maltretiranju, neretko se zaboravlja da je moguće da i roditelji budu „žrtve“ dece. Opšte je prihvaćeno da su roditelji oni koji su „glavni“, tako da maltretiranje roditelja nikada ne bi trebalo da se desi.

Događa se i možda postoje roditelji koji su shvatili da je njihovo dete pomalo nasilnik i da su oni često žrtva. Ovo može doći kao rezultat kombinacije stilova roditeljstva i ličnosti.  nije samo odraz roditeljstva, ali može biti mešavina ličnosti i stilova roditeljstva.

U situaciji gde deca maltretiraju roditelje došlo je do promene moći. Dete iz nekog razloga veruje da ono ima moć u odnosu. Sasvim je izvesno da će neke stvari morati da se prilagode i promene, a jedini način da se to uradi jeste da razumemo zašto se maltretiranje dešava. Šta mama (ili tata) mogu da urade da se izbore i pokažu svom detetu da ovo ponašanje nije prihvatljivo i da ga neće više tolerisati?

Zašto deca maltretiraju roditelje?

Ne postoji direktan i jednostavan odgovor na pitanje zašto deca maltretiraju roditelje. Zapravo, mnogo je faktora koji imaju uticaja i oni će biti različiti za svaku porodicu. Deca koja maltretiraju svoje roditelje često su označena kao „prkosna“ i oni će pokazati otpor na svaki predlog svojih roditelja.

maltretiranje--majka-ćerka

Canva.com

Međutim, ako pogledate dublje u prkosno dete, možda ćete otkriti da je pomalo nesigurno. Ne oseća se priznato ili cenjeno, a ovaj prkos, inat ili maltretiranje je njihov način da se postaraju da ne budu zaboravljeni. Na ovaj način skreću pažnju na sebe i nije ih briga što je to negativna pažnja. Ovde se možda nalazi i ključni korak za okončanje prkosnog ponašanja – ako mama i tata mogu više vremena posvetiti komunikaciji i povezivanju sa svojim detetom.

Najbolji izbori su uvek najteži

Kada treba da zauzmete stav prema detetu koje vas maltretira, najbolja stvar koju treba da uradite verovatno neće biti najlakša – ali vredi. Mama treba da bude na svom mestu, da ima jasne granice i očekivanja, a kada se te granice pređu – moraju postojati posledice. Ovde postaje teško, jer će dete koje već maltretira mamu i tatu uzvratiti, i verovatno će biti teško.

Međutim, doslednost je ključna u ovim situacijama i mama mora da bude čvrsta. Razgovarajte nasamo sa svojim partnerom, odredite jasne granice i posledice i držite ih se svaki put.

U redu da niste popularni

Kada zauzmete stav od kog ne odstupate, vrlo je verovatno da se vašem detetu nećete mnogo dopasti. Važno je da prihvatite da nećete biti „popularni“ i da vam dete može reći i neke ne baš lepe reči. Ostavite po strani njihove reakcije i reči i jednostavno prihvatite činjenicu da dete ne mora da bude srećno sa vama sve vreme. Naročito ako je cena to što vas većinu vremena maltretira.

Prkosnom detetu su potrebni roditelji koji se drže čvrsto pravila i primenjuju granice. Kada dozvolite svom detetu da „pobedi“ svojom taktikom maltretiranja, ono će to nastaviti da radi, a možda će čak i početi da „pojačava“ u pokušaju da dobije više. Time što ste „loši“, vi ste zaista „dobri“.

Više brinite o sebi

Bez obzira da li je mama doprinela tome da je dete maltretira – potrebna joj je pomoć. Ukoliko je „sagorela“, neće moći da odgovori na maltretiranje na pozitivan ili smislen način. Zapravo, velike su šanse da će popustiti detetovim zahtevima, jer jednostavno nema energije da uđe u drugu bitku.

Pronalaženje vremena za brigu o sebi je važno kako bi mama uvek bila u najboljem stanju. Samo na taj način – brinući o svojim potrebama, moći će odgovori na potrebe svog deteta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama