Шта осмаци данас никако не треба са раде

13 јуна, 2017

Од успеха који осмаци остваре наредна три дана на полагању завршних испита, увелико зависи избор средње школе коју ће моћи да упишу. И поред тога што већина матураната користи дан пред испит за обнављање наученог, стручњаци истичу да то не би требало радити. Ево шта вам све саветују психолози, колико места има у средњим школама, како изгледа транспорт тестова и све остало важно што треба да знате о полагању мале матуре.

Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija


Полагање завршног испита за више од 72.000 ученика који су завршили осми разред основне школе у Србији почиње сутра тестовима из српског или матерњег језика. Другог дана, односно у четвртак, полагаће се тест из математике, док ће се у петак решавати комбиновани тест, с питањима из пет предмета – биологије, географије, историје, физике и хемије. Сва три дана, полагање почиње у 9 и траје до 11 часова.
Мере безбедности
– Тест припремају дугогодишњи сарадници Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, који имају велико искуство у конструисању тестова и који раде као наставници у основним и средњим школама, док садржину и исправност проверавају професори са факултета. Безбедносне мере су у Заводу уређене процедурама тако да у просторијама где се припремају тестови нема рачунара који су на интернету или на интерној мрежи, а улаз у просторије где се припремају тестови је под физичким и видео надзором – објашњава Драгана Станојевић, руководилац Центра за испите Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.
Kако додаје, припремљени тестови се под посебним безбедносним мерама предају екстерној штампарији која их штампа и припрема за даљу дистрибуцију школама.
Одштампани и спаковани у сигурносне кесе, дан пред испит они у полицијским марицама, крећу из Београда и достављају се школским управама, одакле их преузимају директори школа.
Чувају се у сефовима
– Сутра, уочи првог полагања, од пет до седам ујутру, идемо по тестове, које потом чувамо у сефовима. Тек непосредно пред почетак матуре, они се отварају пред наставницима других школа, броје, све се уноси у записник – прича директорка ОШ “Скадарлија” Мирјана Слобода.
Kако она истиче, тестови су само део формалности које треба испоштовати.
Прописан и размак између клупа
– Размак између клупа мора бити 1,20 метара, ђаци, осим потребног школског прибора, могу да уносу само флашице воде. Телефони су забрањени. На 12 ученика дежура један наставник, али који не предаје предмет који се тада полаже. Такође, уколико има ученика којима је неопходна помоћ у решавању из здравствених и сличних разлога, они решавају под посебним условима, у одвојеним учионицама и у присуству два дежурна наставника – прича директорка.
Психолози саветују: Данас без учења!
Kако истиче школски психолог Весна Јањевић Поповић, један од најбољих начина да се знање провери јесте организовање кућних тестова са задацима по случајном избору, уместо по областима.
– Претпостављамо да су у овом тренутку провежбане све области. Kада се решавају у једној области задаци, онда нам то помаже јер се на сличан начин решавају, док ћемо када дајемо разноврсне задатке имати реалнију слику о томе шта је савладано, јер се у кратком времену пролазе различите области – каже Весна Јањевић Поповић и додаје да најбоље уче они који “знају шта не знају”.
Мали матуранти требало би да праве паузе у учењу, одвоје време и за забаву и одмор, док је улога родитеља да им буду подршка, уместо да уносе нервозу. Ово су само неки од савета психолога како би учење за полагање мале матуре прошло без стреса и дало најбоље резултате.
Ипак, школски психолог Марина Надејин Симић истиче да је дан пред испит корисније провести у опуштању, него понављању градива.
– Ђаци не би требало пуно да уче дан пред испит, јер због треме сами себи могу да направе фрку. Они ће се уплашити ако тада схвате да нешто не знају, преувеличаће ситуацију и сутрадан неће отићи задовољни. Уместо тога, тада би требало да се опусте, а родитељи их могу тог поподнева ангажовати у неким заједничким активностима – истиче Надејин Симић.
Наспавајте се и доручкујте
Kада дође дан полагања, јако је битно да се ђаци фокусирају на задатке које су добили.
– Они би требало да дођу наспавани, обавезно је пре тога да доручкују и попију воде, како би могли да се усредсреде на тест. Током полагања, јако је важно да читају пажљиво и не журе. Ако неко питање не знају, не треба губити време, већ се касније вратити на њега – каже она.
Више места него матураната
Док у средњим школама има скоро 76.000 места, ове године штампано је 72.232 теста. Иако је сигурно да нико неће остати неуписан, врло је важно остварити добар успех на завршном испиту како би се уписала жељена школа.
Бодови и календар
На основу успеха на завршном испиту кандидат може да освоји највише 30 бодова, односно највише по 10 бодова на тесту из српског, односно матерњег језика, математике и комбинованом тесту.
На основу општег успеха од шестог до осмог разреда кандидат може да оствари највише 70 бодова.
Прелиминарни резултати биће објављени 18. јуна, а коначни 23. јуна.
По објављивању коначних резултата следи предаја листе жеља, а распоред ученика по школама биће објављен 3. јула, док је 4. и 5. јула предвиђено да се обави упис ученика у средње школе.
Правилник о упису у средње школе ове године предвиђа бодовање успеха на такмичењима.
Од прошле године уведен је праг од 50 бодова, колико матуранти морају да имају да би уписали четворогодишњу школу, док уколико имају мање бодова морају да упишу трогодишњу средњу школу.
Други уписни круг за кандидате који нису уписани у првом кругу, почиње 7. јула када се предаје листа жеља.
 
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама