Šta osmaci danas nikako ne treba sa rade

13 juna, 2017

Od uspeha koji osmaci ostvare naredna tri dana na polaganju završnih ispita, uveliko zavisi izbor srednje škole koju će moći da upišu. I pored toga što većina maturanata koristi dan pred ispit za obnavljanje naučenog, stručnjaci ističu da to ne bi trebalo raditi. Evo šta vam sve savetuju psiholozi, koliko mesta ima u srednjim školama, kako izgleda transport testova i sve ostalo važno što treba da znate o polaganju male mature.

Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija


Polaganje završnog ispita za više od 72.000 učenika koji su završili osmi razred osnovne škole u Srbiji počinje sutra testovima iz srpskog ili maternjeg jezika. Drugog dana, odnosno u četvrtak, polagaće se test iz matematike, dok će se u petak rešavati kombinovani test, s pitanjima iz pet predmeta – biologije, geografije, istorije, fizike i hemije. Sva tri dana, polaganje počinje u 9 i traje do 11 časova.
Mere bezbednosti
– Test pripremaju dugogodišnji saradnici Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, koji imaju veliko iskustvo u konstruisanju testova i koji rade kao nastavnici u osnovnim i srednjim školama, dok sadržinu i ispravnost proveravaju profesori sa fakulteta. Bezbednosne mere su u Zavodu uređene procedurama tako da u prostorijama gde se pripremaju testovi nema računara koji su na internetu ili na internoj mreži, a ulaz u prostorije gde se pripremaju testovi je pod fizičkim i video nadzorom – objašnjava Dragana Stanojević, rukovodilac Centra za ispite Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.
Kako dodaje, pripremljeni testovi se pod posebnim bezbednosnim merama predaju eksternoj štampariji koja ih štampa i priprema za dalju distribuciju školama.
Odštampani i spakovani u sigurnosne kese, dan pred ispit oni u policijskim maricama, kreću iz Beograda i dostavljaju se školskim upravama, odakle ih preuzimaju direktori škola.
Čuvaju se u sefovima
– Sutra, uoči prvog polaganja, od pet do sedam ujutru, idemo po testove, koje potom čuvamo u sefovima. Tek neposredno pred početak mature, oni se otvaraju pred nastavnicima drugih škola, broje, sve se unosi u zapisnik – priča direktorka OŠ “Skadarlija” Mirjana Sloboda.
Kako ona ističe, testovi su samo deo formalnosti koje treba ispoštovati.
Propisan i razmak između klupa
– Razmak između klupa mora biti 1,20 metara, đaci, osim potrebnog školskog pribora, mogu da unosu samo flašice vode. Telefoni su zabranjeni. Na 12 učenika dežura jedan nastavnik, ali koji ne predaje predmet koji se tada polaže. Takođe, ukoliko ima učenika kojima je neophodna pomoć u rešavanju iz zdravstvenih i sličnih razloga, oni rešavaju pod posebnim uslovima, u odvojenim učionicama i u prisustvu dva dežurna nastavnika – priča direktorka.
Psiholozi savetuju: Danas bez učenja!
Kako ističe školski psiholog Vesna Janjević Popović, jedan od najboljih načina da se znanje proveri jeste organizovanje kućnih testova sa zadacima po slučajnom izboru, umesto po oblastima.
– Pretpostavljamo da su u ovom trenutku provežbane sve oblasti. Kada se rešavaju u jednoj oblasti zadaci, onda nam to pomaže jer se na sličan način rešavaju, dok ćemo kada dajemo raznovrsne zadatke imati realniju sliku o tome šta je savladano, jer se u kratkom vremenu prolaze različite oblasti – kaže Vesna Janjević Popović i dodaje da najbolje uče oni koji “znaju šta ne znaju”.
Mali maturanti trebalo bi da prave pauze u učenju, odvoje vreme i za zabavu i odmor, dok je uloga roditelja da im budu podrška, umesto da unose nervozu. Ovo su samo neki od saveta psihologa kako bi učenje za polaganje male mature prošlo bez stresa i dalo najbolje rezultate.
Ipak, školski psiholog Marina Nadejin Simić ističe da je dan pred ispit korisnije provesti u opuštanju, nego ponavljanju gradiva.
– Đaci ne bi trebalo puno da uče dan pred ispit, jer zbog treme sami sebi mogu da naprave frku. Oni će se uplašiti ako tada shvate da nešto ne znaju, preuveličaće situaciju i sutradan neće otići zadovoljni. Umesto toga, tada bi trebalo da se opuste, a roditelji ih mogu tog popodneva angažovati u nekim zajedničkim aktivnostima – ističe Nadejin Simić.
Naspavajte se i doručkujte
Kada dođe dan polaganja, jako je bitno da se đaci fokusiraju na zadatke koje su dobili.
– Oni bi trebalo da dođu naspavani, obavezno je pre toga da doručkuju i popiju vode, kako bi mogli da se usredsrede na test. Tokom polaganja, jako je važno da čitaju pažljivo i ne žure. Ako neko pitanje ne znaju, ne treba gubiti vreme, već se kasnije vratiti na njega – kaže ona.
Više mesta nego maturanata
Dok u srednjim školama ima skoro 76.000 mesta, ove godine štampano je 72.232 testa. Iako je sigurno da niko neće ostati neupisan, vrlo je važno ostvariti dobar uspeh na završnom ispitu kako bi se upisala željena škola.
Bodovi i kalendar
Na osnovu uspeha na završnom ispitu kandidat može da osvoji najviše 30 bodova, odnosno najviše po 10 bodova na testu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovanom testu.
Na osnovu opšteg uspeha od šestog do osmog razreda kandidat može da ostvari najviše 70 bodova.
Preliminarni rezultati biće objavljeni 18. juna, a konačni 23. juna.
Po objavljivanju konačnih rezultata sledi predaja liste želja, a raspored učenika po školama biće objavljen 3. jula, dok je 4. i 5. jula predviđeno da se obavi upis učenika u srednje škole.
Pravilnik o upisu u srednje škole ove godine predviđa bodovanje uspeha na takmičenjima.
Od prošle godine uveden je prag od 50 bodova, koliko maturanti moraju da imaju da bi upisali četvorogodišnju školu, dok ukoliko imaju manje bodova moraju da upišu trogodišnju srednju školu.
Drugi upisni krug za kandidate koji nisu upisani u prvom krugu, počinje 7. jula kada se predaje lista želja.
 
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama