Šta piše u dopisu Ministarstva prosvete direktorima škola?

26 aprila, 2017

„DIREKTORU OSNOVNE ŠKOLE

DIREKTORU PREDŠKOLSKE USTANOVE

 
Poštovani,
 
Grupa za zaštitu od nasilja i diskriminacije, koja je u sastavu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa nevladinim sektorom, pripremila je i prosledila školama i predškolskim ustanovama Obrazovne pakete za učenje o temi seksualnog nasilja u obrazovno- vaspitnim ustanovama, koji imaju za cilj osnaživanje svih učesnika u obrazovno-vaspitnom procesu da prepoznajaju i reaguju na ovaj vid nasilja.
U vezi sa Obrazovnim paketima pristigao je određeni broj predloga i sugestija, koji se odnose na njihov sadržaj i preporučeni način realizacije sadržaja.
Kako je ovom ministarstvu dragoceno mišljenje roditelja, zaposlenih u obrazovno-vaspitnim ustanovama, kao i drugih učesnika i poznavalaca procesa i delatnosti obrazovanja i vaspitanja, odlučeno je da dostavljeni predlozi i sugestije budu uzeti u razmatranje.
U tom smislu, Obrazovni paketi biće predmet preispitivanja, a pre svega imajući u vidu uzrasne karakteristike i širi kontekst u kojem dete, odnosno učenik odrasta, uči i razvija se.
Svim obrazovno-vaspitnim ustanovama dostavićemo precizno uputstvo o korišćenju predloženih sadržaja, uvažavajući autonomiju ustanove da u skladu sa društvenim okruženjem i sopstvenom stručnom procenom u većoj ili manjoj meri ugradi u nastavne jedinice i deo preporučenih sadržaja. Mišljenja smo da ćemo revidiranjem pojedinih delova u duhu naše kulture i tradicije, ali uvažavajući princip nulte tolerancije prema bilo kojem obliku nasilja, postići željeni cilj, koji je ocenjen kao neosporan.
Do završetka procesa preispitivanja i dostavljanja revidiranog uputstva, odnosno Obrazovnih paketa, ustanove obustavljaju prethodno započete aktivnosti koje se odnose na njihovu primenu.

 
S poštovanjem,

Ministarstvprosvete, nauke i tehnološkog razvoja“
 
Izvor: porodica.org.rs/

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Šta piše u dopisu Ministarstva prosvete direktorima škola?

  1. Ana kaže:

    Ne treba vršiti seksualizaciju dece jer to i odgovara pedofilima. Kazne su ono što treba promeniti, blage kazne za pedofile ukinuti, Radiša Miletić u Golupcu za napastvovanje dve unuke i još jednog deteta dobio godinu dana kućnog zatvora!!!A trebao je doživotnu. Ova država treba da promeni kazne u doživotne umesto uslovne za pedofile. A nama prodaju foru da obrazuju decu o seksu od 3 godine. Šta je analni i oralni seks. Sramota, to je pokušaj proturanja pornografije deci.

    1. Ana kaže:

      Sodoma i gomora…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama