Šta predviđa nova strategija obrazovanja

17 februara, 2020

Nacrtom strategije obrazovanja do 2030. predviđeno je da u narednih pet do sedam godina 95 odsto dece uzrasta tri do pet i po godina bude u vrtićima.

Broj dece koja su obuhvaćena predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem porastao je sa 52 odsto na 65,5 odsto u poslednje tri godine, rečeno je na konferenciji povodom izrade “Nacrta strategije obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine”.

Foto: Canva

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je osim povećanja broja dece u predškolskim ustanovama važno povećati i prostor za njihove akvitnosti, prenosi RTS.

U tom kontekstu ministar je pomenuo da je u toku realizacija kredita Svetske banke od 50 miliona evra, a investicionim programom države do 2025. godine planirano je da se uloži još 60 miliona evra u vrtiće.

Povećanje broja dece u vrtićima, kako je rekao, mora pratiti i novo zapošljavanje.

Predsednica Vlade Ana Brnabić već je najavila posao za još 2.000 vaspitača, a u narednom periodu fokus će biti na njihovoj edukaciji.

U Srbiji ima 445 predškolskih ustanova i to 162 javne predškolske ustanove sa 2.464 objekta i 283 privatne predškolske sa 378 objekata.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku obaveznim pripremnim predškolskim programom obuhvaćemo je 65.067 dece, što iznosi 97,06 odsto.

Zamerke predstavnika sindikata

Zamerke predstavnika sindikata na današnjem skupu bila je što nije precizno definisano da li se strategija odnosi na period od sedam ili deset godina.

Primedbu su imali i na to što nisu ranije dobili materijal o Nacrtu strategije kako bi mogli da ga prouče i kako bi diskusija bila plodnija.

“Ako ne bude adekvatne podrške nastavnicima u ovom brzom, burnom tehnološkom razvoju neće biti uspeha u realizaciji strategije. Decu ne uče učila nego nastavnici, a nastavnici bez podrške ne mogu napredovati”, naveo je predsednik granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” Tomislav Živanović.

Predsednica Unije prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže da mora da se navede odakle se kreće sa novom strategijom i da li je sve ispunjeno što se tiče stare.

Podsetila je da je Strategijom obrazovanja 2020 predviđeno da se za obrazovanje izdvaja šest odsto od BDP-a, a da se trenutno izdvaja 4,15 odsto uključujući i nauku.

Jankovićeva napominje da će nastavnici i vaspitači u narednom periodu biti dodatno opterećeni i da se mora govoriti i o poboljšanju njihovog materijalnog položaja.

“Ovo što smo čuli su opšta mesta. Svima je važno da obuhvat dece u vrtićima bude veliki, da osnovnu školu završe svi. Hoću da čujem konkretne stvari kako ćemo do toga da dođemo. Mene zanima ta strategija, ali me vrlo zanima i ta taktika”, navela je Jankovićeva.

Šarčević je rekao da je u pitanju radna verzija strategije, da su otvoreni za sugestije i predloge koji se mogu ostaviti na sajtu ministarstva, a planirano je da u oktobru bude organizovano javno slušanje i usvajanje predloga strategije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama