Šta roditelji misle o onlajn nastavi (rezultati istraživanja)

Nastava za učenike osnovnih i srednjih škola koja se od početka vanrednog stanja pa do kraja maja (za neke i malo duže) odvijala u vrlo specifičnim okolnostima, dodatno je angažovala sve učesnike u tom procesu – nastavnike, roditelje i decu. Društvene mreže nedeljama unazad pune su komentara gde neki pokazuju zadovoljstvo saradnjom sa učiteljima svoje dece, dok su drugi nezadovoljni jer nisu uspevali da isprate, objasne, provere i pošalju zadatke svoje dece na vreme.

Želeli smo da saznamo kako je period onlajn nastave (koji je svojevrstan test za neke buduće modele obrazovanja) izgledao iz ugla roditelja na koje je sada ipak pao mnogo veći teret kada je reč o školskim obavezama njihove dece.

U anketi koju smo sproveli učestvovalo je ukupno 3.270 roditelja dece školskog uzrasta (osnovna i srednja škola).

Utisci o projektu onlajn nastave i uključenosti roditelja

Celokupnim projektom nastave na daljinu zadovoljno je 36,5% roditelja, a veoma zadovoljno njih 12%. Potpuno je nezadovoljno 22,2%, dok njih 29,9% nije nezadovoljno, ali smatra da je to moglo i bolje.

Slično je i sa TV nastavom – 22,6% roditelja smatra da je bila odlična, dok 42,3% da smatra da je mogla da bude i bolja. Potpuno je nezadovoljno 10,3% roditelja, dok četvrtina ispitanih nije ni zadovoljna ni nezadovoljna.

Ono što je posebno interesantno jesu obaveze dece u ovom periodu. Iako je sugestija iz nadležnog Ministarstva bila da se deca ne opterećuju previše, čak 69,4% roditelja smatra da su im deca imala više obaveza u periodu nastave na daljinu nego što je to slučaj u toku redovne nastave.

Da su, kao roditelji, bili previše angažovani oko školskih obaveza svoje dece smatra 73,7% anketiranih, a vrlo sličan procenat, njih 70% veruje da onlajn nastava nema budućnost već da bi deca trebalo da u školu idu kao i do sada.

Pored toga što su slali urađene zadatke nastavnicima, roditelji su preuzeli i ulogu predavača, ali i pomagača u izradi kontrolnih zadataka. Njih 48,8% tvrdi da su pomagali deci prilikom provera znanja, ali minimalno, a 27% nije pomagalo uopšte. Da je ponekad radilo kontrolne zadatke umesto deteta priznalo je 2,7% roditelja, dok je njih 23% izjavilo da su deci pomagali mnogo.

Saradnja sa nastavnicima

Posebno su interesantni rezultati dela ispitivanja koje se tiče saradnje sa nastavnicima i učiteljima. Svega 9,9% nastavnika je organizovalo video-pozive ili slalo svoje, snimljene lekcije. Prezentacije i Jutjub snimke slalo je 35% nastavnika, a njih 8,7% deci je reklo da je dovoljno da prate TV nastavu. Prema rezultatima ankete najviše njih, čak 37,1% tokom nastave na daljinu slalo je samo zadatke. To znači da je tek nešto više od polovine nastavnika tokom perioda onlajn škole obavljalo nastavni deo posla.

Što se tiče saradnje sa nastavnicima, rezultati kažu da čak 35,3% roditelja smatra da je saradnja bila odlična a nastavnik dostupan, dok je njih 33,3% saradnju ocenilo korektnom. Od ukupnog broja ispitanih njih 13,9 smatra da je sa većinom nastavnika dobro sarađivalo, a nezadovoljstvo saradnjom izrazilo je 7,4% roditelja.

Kada je reč o zahtevima nastavnika, oni su, prema mišljenju 32,4% ispitanih bili razumni i nastavnici nisu bili prestrogi, dok je 26,7% roditelja mišljenja da su zahtevi bili previsoki.

Roditelje smo pitali i šta im se nije dopalo u onlajn nastavi, a čak 49,7% istaklo je to što su deca bila preopterećena i roditelji imali previše obaveza oko škole (48%). Nikakve primedbe na onlajn nastavu nema 18,6% roditelja koji su učestvovali u ispitivanju.

Od stvari koje su im se kod nastave na daljinu dopale, roditelji su istakli to što su imali bolju kontrolu nad obrazovnim procesom i mogli više da budu uz dete (njih 37%), a 24,7% tvrdi da im se dopalo to što su bolje upoznali nastavnike svoje dece i videli koliko se trude. Da im se baš ništa nije dopali tvrdi 27,1% ispitanih.