Šta se dešava ako se pojave dva potvrđena slučaja korone u jednom odeljenju

12 septembra, 2020

Prošle su dve nedelje od početka školske godine, a koronavirus potvrđen je kod pet učenika u pet škola u Beogradu i četvoro đaka u školama u Kragujevcu.

U svakoj školi pojavio se po jedan zaraženi učenik, tako da nije bilo širenja virusa unutar jednog odeljenja, što potvrđuje da preduzete mere daju rezultate.

U Ministarstvu prosvete kažu da Prosvetna inspekcija sprovodi preventivne, savetodavne posete i nenajavljene kontrole školama, kako bi proverili da li se mere poštuju, prenosi Tanjug.

Za nepoštovanje mera i slabosti koje se primete najpre se daju opomene direktorima.

„Taj model je dao dobre rezultate i škole su dobro reagovale. U toku prošle nedelje bilo je devet opomena u sistemu od oko 2.000 ustanova, a ove nedelje nijedna”, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je naglasio da su podaci o malom broju zaražene dece dobar pokazatelj da se može nastaviti s primenom ovog modela nastave.

Institut za javno zdravlje „Batut” dao je jasne smernice kako se škole ponašaju ukoliko se pojave zaraženi učenici.

Ako se pojavi jedan zaražen učenik u odeljenju i ako je pohađao nastavu u periodu do 48 sati pre početka simptoma u tom odeljenju, nalaže se nošenje maski svim učenicima tokom celog boravka u školi, uključujući i tokom časova.

Pojačavaju se mere opšte i lične higijene, a posebno mera pranja i dezinfekcije ruku. Učionica se čisti, a sve površine koje se često dodiruju (klupe, stolice, prekidači, kvake, kvake na prozorima, čiviluci, ormarići) osoblje škole dezinfikuje sredstvom na bazi alkohola.

Ako se pojave dva potvrđena slučaja u jednom odeljenju, svi učenici tog odeljenja se rešenjem sanitarne inspekcije stavljaju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Tokom perioda samoizolacije nastava se prati onlajn.

Učionica se generalno čisti, a sve površine koje se često dodiruju (klupe, stolice, prekidači, kvake, kvake na protzorima, čiviluci, ormatići) se dezinfikuju sredstvom na bazi alkohola.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šta se dešava ako se pojave dva potvrđena slučaja korone u jednom odeljenju"

  1. Aleksa kaže:

    ”Ako se pojavi jedan zaražen učenik u odeljenju i ako je pohađao nastavu u periodu do 48 sati pre početka simptoma u tom odeljenju, nalaže se nošenje maski svim učenicima tokom celog boravka u školi, uključujući i tokom časova.”

    Da li se vi to šalite? Kakva je ovo mera? Zar nije učenicima već naloženo da nose maske?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama