Шта се дешава ако се појаве два потврђена случаја короне у једном одељењу

12 септембра, 2020

Прошле су две недеље од почетка школске године, а коронавирус потврђен је код пет ученика у пет школа у Београду и четворо ђака у школама у Крагујевцу.

У свакој школи појавио се по један заражени ученик, тако да није било ширења вируса унутар једног одељења, што потврђује да предузете мере дају резултате.

У Министарству просвете кажу да Просветна инспекција спроводи превентивне, саветодавне посете и ненајављене контроле школама, како би проверили да ли се мере поштују, преноси Танјуг.

За непоштовање мера и слабости које се примете најпре се дају опомене директорима.

„Тај модел је дао добре резултате и школе су добро реаговале. У току прошле недеље било је девет опомена у систему од око 2.000 установа, а ове недеље ниједна”, рекао је министар просвете Младен Шарчевић.

Он је нагласио да су подаци о малом броју заражене деце добар показатељ да се може наставити с применом овог модела наставе.

Институт за јавно здравље „Батут” дао је јасне смернице како се школе понашају уколико се појаве заражени ученици.

Ако се појави један заражен ученик у одељењу и ако је похађао наставу у периоду до 48 сати пре почетка симптома у том одељењу, налаже се ношење маски свим ученицима током целог боравка у школи, укључујући и током часова.

Појачавају се мере опште и личне хигијене, а посебно мера прања и дезинфекције руку. Учионица се чисти, а све површине које се често додирују (клупе, столице, прекидачи, кваке, кваке на прозорима, чивилуци, ормарићи) особље школе дезинфикује средством на бази алкохола.

Ако се појаве два потврђена случаја у једном одељењу, сви ученици тог одељења се решењем санитарне инспекције стављају у самоизолацију у трајању од 14 дана. Током периода самоизолације настава се прати онлајн.

Учионица се генерално чисти, а све површине које се често додирују (клупе, столице, прекидачи, кваке, кваке на протзорима, чивилуци, орматићи) се дезинфикују средством на бази алкохола.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Шта се дешава ако се појаве два потврђена случаја короне у једном одељењу"

  1. Алекса каже:

    ”Ако се појави један заражен ученик у одељењу и ако је похађао наставу у периоду до 48 сати пре почетка симптома у том одељењу, налаже се ношење маски свим ученицима током целог боравка у школи, укључујући и током часова.”

    Да ли се ви то шалите? Каква је ово мера? Зар није ученицима већ наложено да носе маске?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама