Шта се дешава ја јединственим информационим системом у просвети?

26 јула, 2021

Шта се дешава са јединственим информационим системом у просвети, пита Независни синдикат просветних радника Војводине у отвореном писму које је упутио министру просвете Бранку Ружићу.

Foto: Canva

Они подсећају да је јединствени информациони систем у просвети првобитно најављен за почетак марта 2021. године, као савршено средство за праћење исхода и правца образовања.

– Иако смо већ навикли на такве “успехе” у претходном периоду, изостанак реализације ове идеје угрожава законитост у области образовања. У многим школама су утврђени технолошки вишкови, из многих школа стижу захтеви за сагласност за расписивање конкурса на неодређено, људи желе да остваре своја права преузимањем али тренутно се сви копрцају у мраку. Заправо, цео систем је сада у озбиљном мраку – наводи се у отвореном писму просветара министру Ружићу.

Како наводе, последње листе на које се ослања и Закон о основама система образовања и васпитања објављене су пре скоро 250 дана.

-Поступци преузимања не дешавају само у септембру или октобру, већ су поступак који се може проводити целе календарске године. Подсећамо да се, сходно ЗОСОВ-у, преузимање врши са листе. Како листе сада нема, запосленима у образовању угрожена су законом дефинисана права. Како да неко поднесе захтев за преузимање, а не може се позвати на свој број на листи, као и на листу упражњених радних места? Хоће ли информације ићи „неким другим“ каналима? На Вама је да омогућите приступ информацијама на којима се темељи наше право на рад. То је Ваш посао и једном га већ урадите. У супротном, тај мрак који се надвио постаће плодно тло за корупцију коју, неко би помислио, нико неће приметити – наводи се у отвореном писму НСПРВ.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама