Šta se menja u preporukama Ministarstva za organizovanje ekskurzija i rekreativne nastave

21 marta, 2022

Ministarstvo prosvete izdalo je preporuke za rekreativnu nastavu, ekskurzije, zimovanja i druga putovanja učenika i dece u školama. Dragan Filipović, načelnik Školske uprave Ministarstva prosvete, kaže za RTS da direktori škola ne moraju da daju i traže podatke o broju zaražene dece od lokalnih kriznih štabova.

Dragan Filipović je gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a rekao da se u praksi, kada je reč o izvođenju ekskurzija, promenilo to da direktori škola više nisu u obavezi da traže podatak od lokalnog Kriznog štaba o broju zaražene dece.

“Nije obaveza direktora da moraju da imaju takav podatak, niti da lokalnoj zajednici dostavljaju takve podatke. Kada je reč o samim školama, Ministarstvo insistira na snažnim preporukama za pridržavanje mera. I mi smo u komunikaciji sa direktorima kada je reč o Gradu Beogradu, kolektivima, roditeljima. Još postoje pitanja i sarađujemo. I u tim kolektivima imamo kolege i decu koja su zdravstveno ugrožena”, kaže Filipović.

Prema njegovim rečima, u većim školama neke odeljenske starešine se pridržavaju mera, a neke ne.

“Trenutno je na nivou Srbije 0,2 odsto dece obolelo, a 0,3 odsto zaposlenih u sistemu obrazovanja i vaspitanja. Tako je i u Beogradu. Škole su i dalje u obavezi da svake srede dostavljaju podatke Ministarstvu prosvete o broju zaražene dece i nastavnog i vannastavnog osoblja”, dodaje Filipović.

Navodi da su i do sada, ako je reč o dužem putovanju, roditelji morali da dostave podatke od izabranog lekara da je dete zdravo.

“U tom smislu se ništa nije menjalo”, istakao je Filipović.

Probni završni ispit je u petak 25. marta, test iz matematike, u subotu u 9.00 iz srpskog jezika, a u 11.00 kombinovani test.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama