Шта се променило? У војним школама ВИШЕ девојчица него дечака

24 јануара, 2023

Војни позив у Србији у последње време популарнији је међу девојчицама него међу дечацима па је у последња два уписна рока у Војну гимназију и Средњу стручну војну школу у Београду уписано више девојчица него дечака.

Према подацима Министарства одбране, број уписаних девојчица у те две средње школе био је већи и у септембру 2021. и 2022. године, а број припадница лепшег пола већи је, свеукупно посматрано, и у Министарству одбране.

На конференцији у организацији ОЕБС-а “Жене, мир, безбедност” саветница министра одбране пуковник Снежана Васић указала је да је жена укупно у Министарству одбране Србије око 54 одсто, док је мушкараца око 46 одсто.

Војни позив није увек био приступачан женама па је у прошлости њихов број у Министарству одбране и нарочито у оружаним снагама био занемарљив, и више инцидент него правило.

То је постепено почело да се мења од 2007. године, када је женама омогућен упис на све смерове Војне академије, да би 2014. и 2015. године упис био омогућен и у Војну гимназију, односно Средњу стручно војну школу.

У овом тренутку, на Војној академији има 34 одсто кадеткиња, док је на Медицинском факултету Војно-медицинске академије (ВМА) број жена већи од 70 одсто.

Што се тиче критеријума за пријем у Војну академију и на ВМА они су идентични за мушкарце и жене, осим по питању провере физичке спремности и способности.

По питању броја жена старешина у оружаним снагама, те бројке су мање импресивне али то је последица чињенице да су оне тек од скоро имале прилику да уписују војне школе.

Тако је тренутно у Војсци Србије (ВС) девет одсто официра жена, три одсто подофицира и 17 одсто професионалних војника.

Детаљније: balkansec.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама