Шта треба знати о полагању мале матуре

15 јуна, 2016

Кад почне испит, школа се закључава, а у њој остају само дежурни наставници. – Истовремено са ђацима, посебна комисија наставника решаваће тест у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања, како би се предвиделе све нејасноће посебно у делу који предвиђа различите одговоре ученика и начине решавања задатака

Око 70.000 осмака у Србији у среду ће од девет до 11 часова решавати тест из српског језика. Ђаци могу да освоје највише 10 поена, а решаваће 20 задатака. Према упутству Министарства просвете које је прослеђено родитељима, ђацима и наставницима, матуранти треба да дођу у школу најкасније у осам часова и 15 минута, како би са одељенским старешином у бази података проверили исправност својих личних и података о успеху током школовања.
Кашњењем се сматра ако уђу у школу до девет часова и 30 минута и у том случају директор процењује да ли је доцњење оправдано и да ли ће ученику дозволити да полаже матуру. Уколико ђак дође после пола десет или директор процени и да је неоправдано закаснио, ученик ће моћи да полаже завршни испит у другом року. Ученици могу да унесу само ђачку књижицу да овереном фотографијом и уписаним идентификационим бројем, графитну оловку, плаву хемијску оловку и гумицу. Од личних ствари на испит се може унети само вода / освежавајући напитак, а све остало се обавезно одлаже у посебан простор.
У случају да не поштују прописана правила, матуранти могу да буду удаљени из учионице и биће им уписано нула бодова. То значи да ће поново моћи да полажу у другом року. За време теста, у школи могу да буду наставници који су одређени као дежурни, што значи да је забрањен улаз и родитељима, односно старатељима. О томе где ће матуранти полагати завршни испит, процењује школска комисија на основу просторних могућности школе. Предвиђена су три сценарија – да сви ученици полажу завршни испит у једној просторији (фискултурна сала, школски хол, свечана сала), затим да ђаци буду распоређени у две-три велике просторије, или да ученици полажу завршни испит у једној просторији у најближој средњој школи или другом објекту (спортска хала, дом културе)…
Клупе се распоређују тако да удаљеност у сваком смеру буде најмање 1,2 м и тако да дежурни наставници могу да прођу између сваке две клупе. У свакој клупи седи по један ученик, на средини. На свакој клупи биће залепљен папир са редним бројем клупе, који одговара редном броју ученика са Јединственог списка ученика поређаних по азбучном реду. Пре почетка теста, један од дежурних наставника објасниће ученицима процедуру на испиту, а посебно им скренути пажњу да не пишу своје податке на тесту нити на ковертама, већ да само попуне идентификационе картице (предмет који полажу, име, име родитеља односно старатеља и презиме, идентификациони број, адресу и назив основне школе).
– Испит траје два сата, што значи да ђаци не треба да журе, већ да најпре пажљиво прочитају упутство на тесту. Препоручљиво је да одговоре прво пишу графитном оловком (што није обавезно), а тек на крају, плавом хемијском оловком. Ово је важно јер се одговори написани графитном оловком, као ни преправљани одговори написани хемијском оловком, неће признавати при бодовању. Препоручљиво је да прво ураде задатке које знају – објашњавају у Уписној комисији.
По завршетку  рада, кад желе да предају тест, ученици треба да позову дежурног наставника подизањем руке и да након предаје теста напусте учионицу да не нарушавају рад других ученика. И као што ученици не смеју да напуштају просторију, тако ни дежурни наставници не могу да излазе са дежурства за време теста. Уколико се укаже потреба да се позове председник Школске комисије или да се ученик отпрати до тоалета, за то ће бити задужен резервни дежурни наставник у просторији у којој се полаже испит, односно дежурни наставник испред просторије.
Дежурни наставници не смеју да праве никакве интервенције на тестовима ученика, не смеју да разговарају међусобно, не смеју да користе мобилне телефоне, нити на било који други начин нарушавају ред ученика у решавању теста. У упутству директорима, Министарство просвете је навело да дежурни наставници не могу бити наставници математике (на дан полагања математике) и српског језика (на дан полагања српског језика), као ни наставници  биологије, физике, хемије, географије и историје (на дан полагања комбинованог теста).
Истовремено са ђацима, посебна комисија наставника решаваће тест у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања, како би се предвиделе све нејасноће посебно у делу који предвиђа различите одговоре ученика и начине решавања задатака. На дан испита дежураће и аутори тестова, као и у дане за подношење приговора, негде где ће да одреди Републичка комисија, и где ће бити на располагању за сва потребна тумачења. У четвртак је на реду тест из математике, а уз ђачку књижицу, матурантима је дозвољено да унесу само графитну оловку, плаву хемијску оловку, гумицу, лењир, троугао и шестар.
——————

Забрањено:

– коришћење мобилних телефона, калкулатора, папира
– разговор међу ученицима
– преписивање
– „консултовање” са другарима

Дозвољено:

– ђачка књижица
– графитна и плава хемијска оловка
– гумица
– вода / освежавајући напитак

 
Аутор: Сандра Гуцијан
 
Извор: politika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама