Šta u stvari znači disciplinovati predškolca (i kako to uraditi)

Za neke roditelje disciplinovanje deteta se povezuje sa batinama i kaznama. Ipak, eksperti u ovom polju kažu da bi to trebalo biti postavljanje granica. Cilj je sprečiti svoje dete da učestvuje u agrasivnim (udaranje, bacanje stvari), opasnim (istrčavanje na ulicu), i nepriličnim (bacanje hrane) ponašanjima. Takođe, reč je i o sprovođenju posledica za prekršena pravila. Navešćemo nekoliko strategija koje mogu pomoći roditeljima.

1.Izaberi prioritete
Ako konstantno govorite detetu NE, NE, NE za svaku stvar podjednako, ono će jednostavno postati gluvo na to i neće vas shvatati ozbiljno. Jednostavno se držite prioriteta i shodno tome odredite pravila i primerene posledice za kršenje istih. Ostalo stavite u kategoriju, “MA, NIJE TOLIKO VAŽNO”.

2. Budite uporni
Ako ste odredili da se ne sme bacati lopta unutar kuće, onda to pravilo važi svaki dan. Nemojte ga menjati shodno vašem raspoloženju, jer to definitivno zbunjuje decu.

3. Nemojte postati emocionalni
Kada ste previše živčani, dok detetu nešto govorite, ono će čuti vaše emocije, a ne vaše reči. Nema sumnje u to, da je veoma teško ponavljati jednu te istu stvar milion puta, ali ako vam do sada deranje nije pomoglo, neće ni od sada. Probajte duboko udahnuti, izbrojati do tri, spustite se do nivao dečijih očiju i onda kratko i ozbiljno recite šta treba da uradi.

4. Naučite šta vaše dete aktivira
Ako znate da su određena ponašanja prevelika iskušenja za vaše dete, jednostano to sklonite. Podignite na višu policu ili nege, gde to dete ne može dohvatiti. Neke stvari oni ne mogu odmah razumeti, a na ovaj način ćete uštediti malo živaca.

5. Recite to kratko i jasno
Morate imati na umu da niko ne voli da mu se satima nabraja oko nečega, a pogotovo deca, koja od toga verovatno razumeju samo pet reči. Pa onda tako i postupite. Recite šta ne smije raditi, zašto i koja je posledica za prekršeno pravilo.

6. Ostanite pozitivni
Disciplinovati predškolca nije lako. Potrebno je dosta strpljenja i vremena. Ponekad se desi da uprkos svemu, do deteta jednostavno ništa ne dopire. Sva deca nisu ista, pa tako ni u primanju informacija. Nemojte biti previše samokritični, kao i detetu, dajte i sebi malo vremena.

Izvor: Predškolsko.ba