Šta vam niko ne govori o carskom rezu

Mnogo je verovatnije da ćete se poroditi carskim rezom danas, nego pre 20 godina.

“Dobro je kada neka zemlja beleži do 15 odsto carskih rezova ukupno, a sve preko toga se smatra nepotrebnim. A kod nas taj procenat ide i do 40 odsto, iako nemamo preciznu statistiku. Bolje je za ženu da se porodi prirodnim putem, nego carskim rezom. Kada je žena porođena carskim rezom, sledeća trudnoća joj je ugroženija zato što ima dosta problematično uraslih posteljica u zid materice. Mogu da se jave velika krvarenja i u svetu je to najčešći uzrok smrti porodilja. Analize u nekim zemljama su pokazale da deca koja su rođena na „carski način” više imaju problema s autoimunim bolestima i autizmom – izjavila je nedavno prof. dr Ljiljana Mirković.

Foto: Canva

Ipak, postoje situacije u kojima je carski rez neophodan, a ne može se predvideti. Zato je važno da svaka porodilja bude informisana o tome šta može da očekuje nakon carskog reza. A ovo su neke od stvari koje vam niko neće reći.

Faktor iznenađenja

Većina trudnica koje se prvi put porede carskim rezom nisu spremne na bol. Jer, to je “carski” porođaj, ne treba da boli. Ali, budimo iskreni – boli. Prva tri dana, prilično. Način na koji rade trbušni mišići kad ustajete iz kreveta, hodate, držite bebu… zbog svega toga će vas boleti neko vreme, a mesec dana sigurno. Dobra vest je što se, posle trećeg dana, intenzitet bola smanjuje.

Ustajanje nakon operacije

Mnoge žene ne znaju da je prvo ustajanje posle operacije veoma bolno i da lekovi tu ne pomažu. A veoma je važno da ustanete već prvog dana. Sestre će vas na to terati kako biste podstakli cirkulaciju i izbegli stvaranje tromba. A vi se osećate kao da je to nemoguće.

Lekovi protiv bola

U zavisnosti od praga bola, moguće je da ćete prvih nekoliko dana nakon porođaja biti na jakim lekovima koji se preko mleka mogu preneti bebi. Ako pijete jake lekove, možda bi prvi podoj trebalo da odložite dva dana, dok ne prestanete da ih uzimate.

Kondicija

Samo 15 posto trudnica zadovoljava preporučenu aktivnost hodanja od 30 minuta svakog dana, a nedostatak kondicije može učiniti oporavak od carskog reza težim i dužim. I premda lekari kažu da nema vežbanja najmanje 6 nedelja nakon porođaja, ovo ne važi za šetnju koja čak podstiče cirkulaciju.

Probavni sistem

Carski rez često može biti uzrok za usporen probavni sistem. Kada se, drugog dana nakon carskog reza, vaš probavni sistem ponovno pokrene to može biti bolno.

Konstruktivni odmor

U prvih nekoliko nedelja nakon carskog reza, ključno je izvesti nešto što se zove “konstruktivni odmor”. Lezite na pod na joga prostirci, podigni noge na kauč, kolena neka budu pod uglom od 90 stepeni, a ruke raširene. Ovaj položaj pomaže u lečenju jer smanjuje sav mehanički stres u telu. Omogućava da se oslobode hronično napeti mišići u kukovima i donjem delu leđa. Odvojte 10 do 15 minuta za ovo svakog dana.

Priredila: A. Cvjetić