Стари проблеми у новом циклусу школских такмичења

9 марта, 2020

Држава се хвали талентованим ђацима, објављује њихове фотографије на билбордима, а с друге стране чини све да их демотивише, што потврђују и овогодишњи проблеми у организацији такмичења ученика основних и средњих школа.

 

Због преклапања великог броја такмичења у календару који је донело Министарство просвете поново су кажњени најбољи и највреднији ђаци, а додатна препрека је што њихово учешће на неким такмичењима зависи од добре воље појединих стручних друштава.

Министарство се и даље држи образложења да је немогуће избећи преклапања због великог броја такмичења и смотри, а ограниченог броја викенда, док представници стручних друштава сматрају да би се овај проблем могао бар делимично решити ако би сви сели за исти сто и унапред договорили правила која би била позната на почетку школске године.

Основци који су се пласирали и на окружно такмичење из математике и општинско из Књижевне олимпијаде, нису имали прилику да одмере своје знање са вршњацима, јер су оба такмичења почела протекле суботе у 10 сати. На сајту Друштва за српски језик уочи такмичења се појавило обавештење да „не постоји могућност померања сатнице да би се изашло у сусрет свим ученицима у Србији због преклапања Књижевне олимпијаде са такмичењем из математике“, те да се „одлуком Министарства просвете, ученик у једном дану не сме оптеретити учешћем на два такмичења“. Након што смо затражили образложење о овој одлуци, обавештење је скинуто са сајта, али до закључења овог издања Данаса нисмо добили коментар Друштва за српски језик. У Министарству просвете речено је нашем листу да нису донели одлуку да ученик у току истог дана не може учествовати на два такмичења.

Већ наредне суботе у проблему ће бити основци који су се пласирали на окружна такмичења из физике и страних језика (немачки, руски, француски, италијански и шпански), док ће деца која су обезбедила учешће на окружном такмичењу из енглеског, а као најбољи у својим школама су прошли и на општинско из биологије или историје, такође морати да од нечега одустану.

Занимљиво је да су општински нивои такмичења из страних језика почињали у 13 сати, што је омогућило заинтересованим ђацима да изађу на општинска из рачунарства и физике, а Друштво за стране језике окружна такмичења сада је заказало у 11 часова.

– Свесни смо преклапања термина, али нисмо у могућности да их мењамо. Главна координаторка такмичења је учинила све што је могуће да прилагоди сатницу, али то у овом тренутку није могуће. Жао нам је уколико су деца оштећена, али им желимо одличне резултате на такмичењу из предмета за који се определе – изјавила је за Данас Биљана Чубровић, председница Друштва за стране језике, али нисмо добили одговор зашто се не омогући ученицима да у истој школи решавају тестове из два предмета.

Мићо Митровић, председник Друштва физичара Србије, каже за Данас да је њихово такмичење специфично, да има велики број учесника и да мора да почне у преподневним сатима, али да има неких где се тестови могу прегледати за три сата, па је изводљиво да стартују касније. Он сматра да је много лакше на окружном и републичком нивоу организовати да се у једној школи полажу два предмета, јер у Србији има 25 округа, док је то за општински ниво практично немогуће пошто има 174 општине.

Што је за неке немогуће, за друге је итекако могуће ако постоји добра воља. Пример за то су Српско хемијско друштво и Друштво педагога техничке културе чија су се општинска такмичења поклопила. Постигнут је договор да ђаци у школама домаћинима такмичења из техничког и информатичког образовања (ТиО) најпре полажу тест из тог предмета, потом да решавају тест из хемије, а онда практичан део из ТиО.

Препреке

Чак и да сви поштују препоруку Министарства да ученик може да изађе на највише два такмичења, то није гаранција да ће моћи да „догура“ до највишег нивоа, а да се термини одржавања негде не поклопе. Ако би, рецимо, бирао физику и српски језик и у оба био успешан, у истом дану би га сачекала републичко из физике и окружно из језика и језичке културе, а тада је и окружно из биологије. Поклапају се и републичко из историје и окружно из географије, као и окружна из хемије и историје…

Пише: В. Андрић

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама