Stefanović: Pokrićemo sva školska dvorišta kamerama

3 aprila, 2016

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas da će uskoro sve škole u Beogradu i osnovne i srednje biti pokrivene video nadzorom, kao i boljim osvetljenjem u cilju veće bezbednosti dece i istovremeno pozvao roditelje da se aktivno uključe u akcije koje se tiču bezbednosti njihove dece.
nebojsa-stefanovic1
“Bezbednost dece u školama je problem kojem moramo svi zajedno da pristupimo i krenemo od sebe šta mi možemo da učinimo”, rekao je Stefanović u Sava centru na radnom sastanku o bezbednosti dece u školama i vrtićima na kom su učestvovali direktori, saveti roditelja i stručnih saradnka Predškolske ustanove “11. april” i osnovnih i srednjih škola sa opštine Novi Beograd.
Stefanović je napomenuo da je ova tribina važna, jer su na njoj roditelji, i da to vraća veru da možemo da menjamo stvari sa kojima nismo zadovoljni, rekao je Stefanović navodeći da je roditelj čije dete za dve godine kreće u školu.
– Prevencija daje fantastične rezultate. Kamere daju fantastične rezultate. Više saobraćajne policije fantastične rezultate. Nastavljamo akcije koje su se pokazale kao dobre…Da vidimo šta još možemo da uradimo, jer situacija se popravlja, ali nedovoljno brzo. Hteo bih da idemo još brže. Naravno u saradnji sa svim roditeljima – kazao je Stefanović.
On je, takođe, naveo podatak da je Zakon o bezbednosti saobraćaja dao mogućnost da se roditelji uključe i uzmu od policije znak stop da bi zaustavljali saobraćaj ispred škole da deca pređu ulicu.
– “Ali za godinu dana nijedan roditelj nije se javio policijskoj stanici i nije došao da štiti svoje dete. Nisam došao ovde da vam pričam samo lepe stvari, treba da krenemo od toga da u ovoj akciji svi treba da budemo zajedno” – naglasio je Stefanović.
Ministar je ukazao da se u poslednje vreme menja struktura kriminala, te da je sve više prisutan u virtualnom svetu i da zbog toga MUP razvija odeljenja u policiji koja mogu da drže korak sa razvitkom sajber kriminala.
– Zbog narko dilera koji su ponekad prisutni u školskim dvorištima, počeli smo da radimo velike akcije osvetljavanja školskih dvorišta i da postavljamo kamere. To daje određeni nivo sigurnosti, jer kriminalci znaju da imamo snimak svakog. Jedan deo osnovnih i srednjih škola ostao je još nepokriveno ali će biti uradjen u narednom periodu” – naveo je Stefanović.
On je rekao roditeljima da MUP nema dovoljan broj školskih policajaca da pokriju sve škole i da često jedan policajac obilazi po tri škole, ali da će MUP gledati da taj problem prevaziđe, dodajući da je važno da ljudi shvate da postoji vršnjačko nasilje i da je potrebno suprotstaviti mu se.
– Naša deca moraju da budu pod kontrolom. Bolje da se mi pozabavimo njima dok su u školi, nego da se njima bavi policija kada izađu iz škole. To je vrlo važno – naveo je ministar policije i dodao da je smanjena stopa maloletničke delikvencije.
Članica gradskog veća Tanja Popović ocenila je da je bezbednost dece jedna od najvažnijih tema, ako ne i najvažnija.
“Projektom “zona škola” koja podrazumeva vertikalnu i horizontalnu signalizaciju, usporeni saobraćaj i druge mere opreza pokriveno je sedam škola na Novom Beogradu. Od 2010. do 2013. urađeno je samo 18 takvih projekaka, dok je 2014. godine pokriveno 110 škola.
Gradski seketar za sport I omladinu Slavko Gak rekao je da bi sport u školi trebalo da bude onaj motivator koji će veliki broj dece da skolni sa ulice i spreči da budu izloženi negativinm uticajima okoline.
“Sport može da profiliše dete i čoveka, da ga učini mnogo toleratnijim i spremnim na sve poraze i pobede koje ga čekaju u životu”, naveo je Gak i dodao da je Sekretarijat za sport i omladinu stavio je kao prioritet decu i školski sport.
Sastanku je prisustvovao i gradski menadžer Goran Vesić, a nakon uvodnih izlaganja Stefanović je odgovarao na pitanja roditelja.
 
Izvor: Tanjug , Beta , Srna

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Stefanović: Pokrićemo sva školska dvorišta kamerama"

  1. JK kaže:

    Kako su rasle generacije iz prošlog veka?Ni kamere ,ni toaleta,ni prevoza do na vrata škole ili kuće ni………..Kada se u glave roditelja ugradi dobro znanje,pravilno ponašanje,društveno prihvatnjive vrednosti ,rad, moral,obaveze,pravo,a prosvetni radnik bude adekvatno plaćen ,tada će sve doći na svoje mesto.Bezbednost ne čini ono spolja,već je potrebno taj osećaj ugraditi u ličnost.Ako se već ima novca za kamere,neka budu adekvatno korišćene ,a ne za demonstraciju moći,pretnje i ucena.To niko ne voli i može izazvati kontra-mere.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama