Стенли Гриспен: Методом комуникације „време на поду” родитељи највише могу помоћи деци

Да ли сте чули за широм света познату методу развоја и комуникације са децом под називом floortime – време на поду? Ако нисте, време је да научите нешто о њој јер вам може бити од велике помоћи у комуникацији са малом децом.
Творац методе „време на поду“ је Стенли Гриспен, дечји психијатар, универзитетски професор и аутор бројних књига о родитељству. Био је вођа покрета који је развијање љубави у односима међу људима сматрао кључним за емоционални и интелектуални развој детета. Гринспенова мапа дечјег развоја призната је од стране Америчке академије педијатара као водич за педијатре који процењују развојне способности мале деце.

Гринспен тврди да родитељи деци највише могу помоћи тако што ће пола сата дневно учествовати у њиховим играма. Ово „време на поду“ учи децу како да стекну самопоуздање, преузму иницијативу, како да стекну сигурност с којом ће моћи даље кроз живот. Метода обухвата конкретне савете, смернице и упутства за рад са дететом, у зависности од узраста.
Књиге Стенлија Гриспена у Србији могу се пронаћи у издању Едуке. Дуги низ година Издавачка кућа Едука се бави креирањем уџбеника за основну школу. Сада је свој опус проширила управо едицијом „Педагошка раскршћа” која се бави проблемима васпитања и образовања. Светски бестселери познатих стручњака из области васпитања намењени су родитељима, наставницима, педагозима, школским психолозима и свима у чијем је фокусу развијање компетентних  педагошких односа.
У библиотеку су уврштена два наслова доктора Стенлија Гриспена: Развој здравог ума и Сигурно дете.
Књига Развој здравог ума
Сви желимо да наша деца развију способност за топле односе и блискост и да стекну богата и вредна искуства; да развију свест о томе шта чини прикладно понашање и осећај за исправно и погрешно, те да умеју паметно да просуђују у непознатим ситуацијама. Свакако желимо да одгаје добра осећања према себи и да развију упорност, флексибилност и креативност. Али, то није једноставно постићи. Аутор у књизи нуди одговоре и описује стратегије како да се дође до овог изазовног циља, имајући све време на уму комплексност дечјег развоја. Све то, кроз јасно и прецизно описане игре и разговоре које треба водити са дететом.
Књига Сигурно дете
Гриспен у овој књизи упућује родитеље на начела која ће им помоћи у развоју вештина неопходних за изграђивање осећања сигурности код сопствене деце. Он у књизи највећу пажњу посвећује самој природи отпорности и изграђивању прецизних вештина помоћу којих ће се деца успешније суочавати са проблемима. И што је још важније, он овом књигом нуди путеве који ће указати на то како се изграђује сопствени унутарњи осећај сигурности, самопоуздања и отпорности.
А. Ц.