Stigli su i letnji knjigopaketići – na plažu s knjigom i popustom od 50%!

21 juna, 2019

Istraživanje Univerziteta u Noksvilu (Amerika) pokazalo je da se razvoj čitalačkih veština drastično usporava kod dece koja tokom leta ne čitaju. To se kasnije odražava na njihove opšte čitalačke sposobnosti, koje su veoma značajne za dalje školovanje.

Čitanje je važno za razvoj veština potrebnih za razumevanje pročitanog teksta, za poboljšavanje kritičkog mišljenja, obogaćivanje rečnika i upoznavanje sa svetom koji okružuje dete. Različite su strategije koje mogu pomoći roditeljima da kod svoje dece podstaknu čitanje tokom leta – od toga da knjiga bude nezaobilazni deo prtljaga ako dete negde putuje, preko izbora pravog trenutka za čitanje (u kolima, u parku, pred spavanje, na plaži…), do zajedničkog odlaska u biblioteku ili knjižaru, kako bi dete samo izabralo knjigu koju želi da čita. Za podsticanje čitalačkih navika veoma su korisni i razgovori s detetom o knjizi koju ste mu čitali, ili koju je samo pročitalo.

Priča o knjizi može pokrenuti i druge važne teme i biti lep povod za druženje dece i roditelja

Kada se pomene čitanje tokom letnjeg raspusta, najčešće se pomisli na lektiru.

Međutim, koristan izvor čitalačkog materijala za decu mogu biti knjige iz popularne nauke, zatim psihološki priručnici, posebno značajni tinejdžerima koje muče brojne dileme o odrastanju, kao i najrazličitije forme beletristike – romani, zbirke priča ili pesama.

Za onu decu koja još nisu postala strastveni čitaoci, dobar recept pri izboru knjiga su književni serijali, jer se time povećava šansa da će tokom raspusta dete pročitati nekoliko knjiga o istim junacima. Takođe, pronađite duhovite knjige, jer su one odličan „mamac“ za decu koji tek ulaze u svet čitalaca.

Kako bi deci i mladima ponudila zanimljive knjige za čitanje preko raspusta, izdavačka kuća Kreativni centar pokrenula je akciju Evo dobre knjige za leto! U ponudi je 12 različitih kompleta knjiga, od kojih se svaki sastoji od četiri knjige namenjene uzrastu od prve do petnaeste godine, sa popustima se od 50%. Ovom prilikom vam predstavljamo neke od letnjih čitalačkih kompleta:

Za najmlađe (od 1. do 3. godine)

Za decu koja se tek upoznaju sa prvim knjigama u ponudi je komplet Evo dobre knjige da budeš kreativan u kome se nalaze četiri odlična izdanja: mala mekana knjiga Životinje napravljena od platna, slikovnica Zamak o psu Srećku i njegovim drugarima, kartonska slikovnica Žućine omiljene boje za upoznavanje s osnovnim bojama, kao i radna slikonica Kucina školica, iz edicije Školice koja je dobila nagradu Najbolji evropski udžbenik u kategoriji materijala za predškolce.

Za predškolce (od 4. do 7. godine)

Za mlađe predškolce dobar izbor je komplet Evo dobre knjige da poletiš koji sadrži zabavnu radnu svesku Izbroj i oboj, knjigu-igračku Moje selo, zanimljivu slikovnicu u stihovima Put oko sela pesnika Brane Cvetkovića, kao i duhovitu priču Kauboj Kosta i njegova svinja Cica o jednom netipičnom kauboju.

Za mlađe osnovce (od 8. do 10. godine)

Deci koja polako ulaze u svet samostalnog čitanja biće interesantan paket Evo dobre knjige da se smeješ. U ovom kompletu očekuje ih duhovita knjiga Jasminke Petrović i Boba Živkovića Škola, knjiga u kojoj se susreću sa zabavnom stranom istorije Zamisli život bez toaleta, kao i dve odlične knjige viceva – najnovija zbirka Da pukneš od smeha 10 i zbirka Da pukneš od smeha – Čak Noris.

Za osnovce (od 10. do 12. godine)

Osnovcima je namenjen komplet Evo dobre knjige da zaploviš u kome ih očekuju dva odlična morska romana nagrađenih evropskih autora: Gusari s ledenog mora i Pustolovina na ostrvu ptica, koristan priručnik Kako da preživiš u školi, kao i duhovita knjiga Kako postati i ostati glup, koja na zabavan način ističe važnost znanja i upoznaje ih s tehnikama učenja.

Za tinejdžere (od 13. do 15. godine)

Tinejdžerima je namenjen komplet Evo dobre knjige da se družiš koji sadrži psihološki priručnik Druženje, izlasci i zabavljanje, roman Stand by me (o dve najbolje drugarice koje se prolaskom kroz tajanstvena vrata vraćaju u 1960. godinu, vreme u kojem nema Instagrama), priručnik Putovanje za početnike (s korisnim savetima za sve tinejdžere koji se pripremaju da sami krenu na put) i izdanje Pop rok (sa zanimljivim podacima o 40 legendarnih izvođača i muzičkih grupa).

Svih 12 letnjih čitalačkih paketića možete kupiti u Klubu knjižari Kreativni centar u Beogradu (Makedonska 30), kao i na sajtu www.kcknjizara.rs/akcije. Akcija Evo dobre knjige za leto! trajaće do 31. avgusta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama