Stiže novi sistem zaštite u porodilišta – nema više krađe beba!

april 18, 2017

Budućim majkama će se već pri ulasku u porodilište stavljati gumena identifikaciona narukvica, piše portal 021.rs.

Foto: ehoboom

Foto: ehoboom


Nakon porođaja, beba dobija nanogicu, koja se odmah uparuje sa narukvicom majke. Ovako će ukratko izgledati novi sistem zaštite u porodilištima od otmica i zamena beba, koji će na jesen prvo početi da se primenjuje u beogradskim porodilištima. U porodilištima će biti postavljeni senzori koji će omogućiti da se tačno zna u kom delu objekta je smeštena beba.
„Od momenta kada su uparene narukvica i nanogica majke i bebe, prati se ko novorođenče uzima i gde da nosi. Medicinske sestre i babice, koje će biti zadužene za bebe, nosiće posebne bedževe i biće deo celog sistema. Ukoliko neko drugi uzme bebu, softver će to prepoznati. Tada se automatski aktivira alarm, zatvaraju se ulazna vrata bolnice, a liftovi se blokiraju. Isti postupak važiće i ako neko pokuša da nasilno preseče traku ili je skine„, kaže Mirko Mandić iz kompanije „Salmont“ koja je zastupnik izraelskog priozvođača bezbednosne opreme.
Ovakav sistem bezbednosti, nazvan „Baby match“ postoji u više od 600 klinika u Evropi i Americi, a Srbija će biti jedina u regionu koja će ga uvesti.
Da ne bi došlo do zamene beba, primenjivaće se još jedna provera prilikom otpusta iz porodilišta.
„Na narukvici koju nosi majka postoji dugme, koje kada se pritisne, automatski se uparuje sa bebinom nanogicom. Ukoliko se na narukvici upali zeleno svetlo, znači da je sve u redu, ali ukoliko se upali crveno, znak je da se radi o tuđoj bebi„, objašnjava Mandić.
U Ministarstvu zdravlja za „Blic“ kažu da su dali punu podršku realizaciji pilot projekta prepoznavši u njemu mogućnost da se dodatno poveća bezbednost novorođenčadi i porodilja.
„Saglasili smo se da se pilot projekat sprovede u dva beogradska porodilišta, kompanija „Salmont“ se obavezala da će sama naći način da finansira ovaj projekat, a nakon tri do šest meseci primene ovog sistema, a na osnovu utiska zaposlenih i porodilja, kao i na osnovu mišljenja struke biće doneta konačna odluka o primeni sistema u svim porodilištima Srbije„, navode iz Ministarstva.
Izvor: 021.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Stiže novi sistem zaštite u porodilišta – nema više krađe beba!

 1. Dragana kaže:

  u, bravo! Posle toliko kradja neko se nasao pametan! ma ja bih vas sve na sud! Stavljali su nam brojeve i pre 20 godina..i nama i deci..i sad ste izmislili toplu vodu! Uzas za one roditelje koji su doziveli to

 2. mama Jana kaže:

  Ovo nema blage veze sa zivotom, samo ce neko debele pare da uzme.
  I do sada su bile narukvice i nanogice pa su nestajali!
  A ovo pare se alarmi itd je smesno, kao u filmovima. U porodilistu bre nemaju ciste čaršafe!
  Tuga!

 3. Gox kaže:

  Jedan nas covek je prosle godine predstavljao svoj sistem za ovu istu namenu, mislim da mu je trebalo 25000 e da ga realizuje, a ovo je zapadnjacki sistem koji kosta sigurno 10 puta toliko, ako ne I vise… Neko je uzeo grdne pare na ovome, a nikakve vajde od toga nema…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama