Стиже нови систем заштите у породилишта – нема више крађе беба!

18 априла, 2017

Будућим мајкама ће се већ при уласку у породилиште стављати гумена идентификациона наруквица, пише портал 021.rs.

Foto: ehoboom

Foto: ehoboom


Након порођаја, беба добија наногицу, која се одмах упарује са наруквицом мајке. Овако ће укратко изгледати нови систем заштите у породилиштима од отмица и замена беба, који ће на јесен прво почети да се примењује у београдским породилиштима. У породилиштима ће бити постављени сензори који ће омогућити да се тачно зна у ком делу објекта је смештена беба.
„Од момента када су упарене наруквица и наногица мајке и бебе, прати се ко новорођенче узима и где да носи. Медицинске сестре и бабице, које ће бити задужене за бебе, носиће посебне беџеве и биће део целог система. Уколико неко други узме бебу, софтвер ће то препознати. Тада се аутоматски активира аларм, затварају се улазна врата болнице, а лифтови се блокирају. Исти поступак важиће и ако неко покуша да насилно пресече траку или је скине„, каже Мирко Мандић из компаније „Салмонт“ која је заступник израелског приозвођача безбедносне опреме.
Овакав систем безбедности, назван „Бабy матцх“ постоји у више од 600 клиника у Европи и Америци, а Србија ће бити једина у региону која ће га увести.
Да не би дошло до замене беба, примењиваће се још једна провера приликом отпуста из породилишта.
„На наруквици коју носи мајка постоји дугме, које када се притисне, аутоматски се упарује са бебином наногицом. Уколико се на наруквици упали зелено светло, значи да је све у реду, али уколико се упали црвено, знак је да се ради о туђој беби„, објашњава Мандић.
У Министарству здравља за „Блиц“ кажу да су дали пуну подршку реализацији пилот пројекта препознавши у њему могућност да се додатно повећа безбедност новорођенчади и породиља.
„Сагласили смо се да се пилот пројекат спроведе у два београдска породилишта, компанија „Салмонт“ се обавезала да ће сама наћи начин да финансира овај пројекат, а након три до шест месеци примене овог система, а на основу утиска запослених и породиља, као и на основу мишљења струке биће донета коначна одлука о примени система у свим породилиштима Србије„, наводе из Министарства.
Извор: 021.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "Стиже нови систем заштите у породилишта – нема више крађе беба!

 1. Dragana каже:

  u, bravo! Posle toliko kradja neko se nasao pametan! ma ja bih vas sve na sud! Stavljali su nam brojeve i pre 20 godina..i nama i deci..i sad ste izmislili toplu vodu! Uzas za one roditelje koji su doziveli to

 2. mama Jana каже:

  Ovo nema blage veze sa zivotom, samo ce neko debele pare da uzme.
  I do sada su bile narukvice i nanogice pa su nestajali!
  A ovo pare se alarmi itd je smesno, kao u filmovima. U porodilistu bre nemaju ciste čaršafe!
  Tuga!

 3. Gox каже:

  Jedan nas covek je prosle godine predstavljao svoj sistem za ovu istu namenu, mislim da mu je trebalo 25000 e da ga realizuje, a ovo je zapadnjacki sistem koji kosta sigurno 10 puta toliko, ako ne I vise… Neko je uzeo grdne pare na ovome, a nikakve vajde od toga nema…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама