Стижу нове дојаве, преко 70 школа и даље онлајн

18 маја, 2022

Од укупно 258 основних и средњих школа у Београду, дојаве о бомбама стигле су на чак 173 школске адресе. Још трају провере, рекао је за РТС помоћник министра просвете Милан Пашић.

Додао је да је у свим школама у којима су обављени контрадиверзиони прегледи, утврђено да није било постављених експлозивних направа.

Foto: Canva

Колико траје евакуација

Пашић каже да постоји план евакуације, прописан актом установе и зна се које одељење, односно која група са којом излази, где се сакупљају у дворишту. Након тога пријављује се полицији, директор излази последњи из школе, деца се упућују у неки безбедни простор, парк у близини, а позивају се и родитељи.

У 4.40 било је неколико различитих мејлова. Директори су разговарали ујутру са запосленима, деца су сачекала испред, каже Пашић.

Колико школа данас ради

Пашић напомиње да 96 одсто основних и средњих школа ради по непосредном моделу у Србији.

Што се тиче Београда, бројеви се мењају из часа у час. Информација од синоћ у 22 сата је да се настава у 49 основних и 21 средњој школи реализује по трећем моделу, путем наставе на даљину, изнео је Пашић податак.

Тако је у Вождовцу синоћ пет школа прегледано, а остало је још пет, подаци се мењају.

“Ми смо у 34. наставној недељи, остало је око 10 одсто наставне године, близу смо краја. Ове године смо имали 95 одсто непосредне наставе, узимајући у обзир корону, јуче је била ситуација у студентским домовима у вези са пријавама, у школама није било”, каже Пашић.

Провера студентских домова

“Постоје људи који су запослени у домовима, све процедуре регулисане су актима МУП-а, контрадиверзиони преглед и процедура када се долази, службеници са опремом – од квадратуре објекта зависи и време потребно да се изврши процена”, објаснио је Пашић.

Студенти су на прописаној дистанци.

Одговарајући на питање да ли се због новонастале ситуације нешто мења у систему безбедности школа, Пашић каже да се то већ ради, само ће се више подићи позорност.

Имамо у школи устаљене процедуре, шта раде техничка лица, да ли домар ујутру обилази двориште, навео је примере.

Сигурно да су директори подигли тај ниво, рекао је Пашић напомињући да се не зна да ли ће  бити пријава.

Настава онлајн се несметано одвија, то је сад нормална ситуација, каже он.

Похвалио је комуникацију директора у ситуацији када је једна школа прегледана а друга није у истој општини.

– Не може се нешто генерализовати. Надамо се да ће ово престати. Тужилаштво, БИА, МУП раде послове из своје надлежности, упућени смо једни на друге. Сви се труде да без панике не дозволе да се додатно нешто закомпликује, рекао је Пашић.

Стручњаци оцењују да је ово врста психолошког рата.

Пашић каже да је ситуација веома непријатна. Битно је да ми својим примером и понашањем, ко је у директном контакту са ученицима и родитељима, објаснимо ситуацију, да се укаже шта је то што је потенцијални проблем. Наш народ ће изаћи још снажнији, рекао је Пашић.

Полицијској управи у Нишу стигла је јутрос, око 9.30, анонимна пријава да је у згради Гимназије “Бора Станковић” у том граду постављена бомба.

“Школа је одмах евакуисана и у току је антидиверзиони преглед објекта”, рекли су у полицији за агенцију Бета.

Како пишу београдски медији, јутрос је евакуисана и зграда Високе школе електронике и рачунарства на Вождовцу. Настава је прекинута, а незванично је и у ову институцију стигла анонимна дојава о подметнутом експлозиву.

Такође, нешто пре 11 часова дојаве о бомби стигле су у Медицинску школу на Звездари и Средње техничку ПТТ школу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама