Stižu nove dojave, preko 70 škola i dalje onlajn

18 maja, 2022

Od ukupno 258 osnovnih i srednjih škola u Beogradu, dojave o bombama stigle su na čak 173 školske adrese. Još traju provere, rekao je za RTS pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić.

Dodao je da je u svim školama u kojima su obavljeni kontradiverzioni pregledi, utvrđeno da nije bilo postavljenih eksplozivnih naprava.

Foto: Canva

Koliko traje evakuacija

Pašić kaže da postoji plan evakuacije, propisan aktom ustanove i zna se koje odeljenje, odnosno koja grupa sa kojom izlazi, gde se sakupljaju u dvorištu. Nakon toga prijavljuje se policiji, direktor izlazi poslednji iz škole, deca se upućuju u neki bezbedni prostor, park u blizini, a pozivaju se i roditelji.

U 4.40 bilo je nekoliko različitih mejlova. Direktori su razgovarali ujutru sa zaposlenima, deca su sačekala ispred, kaže Pašić.

Koliko škola danas radi

Pašić napominje da 96 odsto osnovnih i srednjih škola radi po neposrednom modelu u Srbiji.

Što se tiče Beograda, brojevi se menjaju iz časa u čas. Informacija od sinoć u 22 sata je da se nastava u 49 osnovnih i 21 srednjoj školi realizuje po trećem modelu, putem nastave na daljinu, izneo je Pašić podatak.

Tako je u Voždovcu sinoć pet škola pregledano, a ostalo je još pet, podaci se menjaju.

“Mi smo u 34. nastavnoj nedelji, ostalo je oko 10 odsto nastavne godine, blizu smo kraja. Ove godine smo imali 95 odsto neposredne nastave, uzimajući u obzir koronu, juče je bila situacija u studentskim domovima u vezi sa prijavama, u školama nije bilo”, kaže Pašić.

Provera studentskih domova

“Postoje ljudi koji su zaposleni u domovima, sve procedure regulisane su aktima MUP-a, kontradiverzioni pregled i procedura kada se dolazi, službenici sa opremom – od kvadrature objekta zavisi i vreme potrebno da se izvrši procena”, objasnio je Pašić.

Studenti su na propisanoj distanci.

Odgovarajući na pitanje da li se zbog novonastale situacije nešto menja u sistemu bezbednosti škola, Pašić kaže da se to već radi, samo će se više podići pozornost.

Imamo u školi ustaljene procedure, šta rade tehnička lica, da li domar ujutru obilazi dvorište, naveo je primere.

Sigurno da su direktori podigli taj nivo, rekao je Pašić napominjući da se ne zna da li će  biti prijava.

Nastava onlajn se nesmetano odvija, to je sad normalna situacija, kaže on.

Pohvalio je komunikaciju direktora u situaciji kada je jedna škola pregledana a druga nije u istoj opštini.

– Ne može se nešto generalizovati. Nadamo se da će ovo prestati. Tužilaštvo, BIA, MUP rade poslove iz svoje nadležnosti, upućeni smo jedni na druge. Svi se trude da bez panike ne dozvole da se dodatno nešto zakomplikuje, rekao je Pašić.

Stručnjaci ocenjuju da je ovo vrsta psihološkog rata.

Pašić kaže da je situacija veoma neprijatna. Bitno je da mi svojim primerom i ponašanjem, ko je u direktnom kontaktu sa učenicima i roditeljima, objasnimo situaciju, da se ukaže šta je to što je potencijalni problem. Naš narod će izaći još snažniji, rekao je Pašić.

Policijskoj upravi u Nišu stigla je jutros, oko 9.30, anonimna prijava da je u zgradi Gimnazije “Bora Stanković” u tom gradu postavljena bomba.

“Škola je odmah evakuisana i u toku je antidiverzioni pregled objekta”, rekli su u policiji za agenciju Beta.

Kako pišu beogradski mediji, jutros je evakuisana i zgrada Visoke škole elektronike i računarstva na Voždovcu. Nastava je prekinuta, a nezvanično je i u ovu instituciju stigla anonimna dojava o podmetnutom eksplozivu.

Takođe, nešto pre 11 časova dojave o bombi stigle su u Medicinsku školu na Zvezdari i Srednje tehničku PTT školu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama