Штрајк просветних радника 2. јуна – протест и скраћени часови

мај 22, 2023

Независни синдикат просветних радника Србије (НСПРС) донео је одлуку да у петак 2. јуна одржи једнодневни штрајк и протест испред Владе Србије, због тога што, како наводе “Министарство просвете и Влада игноришу захтеве просветних радника у вези с унапређењем безбедности у школама”.

Овај синдикат предао је захтеве Министарству просвете и Влади након протеста који је одржан 8. маја у Београду, на које до данас није добио одговор.

Захтеви су увођење могућности суспензије ученика који понављају лоше понашање, спречавање могућности анонимних пријава просветној инспекцији – јер су се оне злоупотребљавале да би се вршио притисак на просветне раднике, као и да се кривичним закоником предвиде строжије казне за насиље у школама.

“Потпуно игнорисање захтева иза којих стоји више хиљада просветних радника, до те мере да Влада не упути чак ни куртоазни одговор или позив на разговор је скандалозно понашање.” – наводе у овом синдикату и додају да је оставка министра просвете Бранка Ружића по свему судећи била само куповина времена потребног за консолидацију власти након трагичних догађаја у Основној школи „Владислав Рибникар“, али не и увод у стварно преузимање одговорности за стање у друштву и озбиљнији рад на реформи система васпитања и образовања у Србији.

“Став актуелне власти да „систем није заказао“ је неприхватљив за просветне раднике.” – поручују из НСПРС.

Штрајк 2. јуна се реализује скраћењем школског часа на 30 минута, а протест испред зграде Владе Републике Србије почиње у 16:30.

Независни синдикат просветних радника Србије (НСПРС) позвао је све просветне раднике, без обзира на то да ли су синдикално организовани или не, да се придруже штрајку и протесту 2. јуна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Штрајк просветних радника 2. јуна – протест и скраћени часови"

  1. Velja каже:

    Protest je otkazan za subotu. A koji je predlog sindikata premijerki za ministra pre odlucivanja? Koliko ja znam nijedan. Strajk treba pripremiti u skladu sa zakonom. Da plate budu iznad proseka, resavanje stambenih pitanja i.t.d.Pa skratiti casove na 30 minuta i strajk da traje do ispunjavanja zahteva. I treba strajkovati u septembru a ne u junu

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама