Štrajk prosvetnih radnika 2. juna – protest i skraćeni časovi

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) doneo je odluku da u petak 2. juna održi jednodnevni štrajk i protest ispred Vlade Srbije, zbog toga što, kako navode “Ministarstvo prosvete i Vlada ignorišu zahteve prosvetnih radnika u vezi s unapređenjem bezbednosti u školama”.

Ovaj sindikat predao je zahteve Ministarstvu prosvete i Vladi nakon protesta koji je održan 8. maja u Beogradu, na koje do danas nije dobio odgovor.

Zahtevi su uvođenje mogućnosti suspenzije učenika koji ponavljaju loše ponašanje, sprečavanje mogućnosti anonimnih prijava prosvetnoj inspekciji – jer su se one zloupotrebljavale da bi se vršio pritisak na prosvetne radnike, kao i da se krivičnim zakonikom predvide strožije kazne za nasilje u školama.

“Potpuno ignorisanje zahteva iza kojih stoji više hiljada prosvetnih radnika, do te mere da Vlada ne uputi čak ni kurtoazni odgovor ili poziv na razgovor je skandalozno ponašanje.” – navode u ovom sindikatu i dodaju da je ostavka ministra prosvete Branka Ružića po svemu sudeći bila samo kupovina vremena potrebnog za konsolidaciju vlasti nakon tragičnih događaja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, ali ne i uvod u stvarno preuzimanje odgovornosti za stanje u društvu i ozbiljniji rad na reformi sistema vaspitanja i obrazovanja u Srbiji.

“Stav aktuelne vlasti da „sistem nije zakazao“ je neprihvatljiv za prosvetne radnike.” – poručuju iz NSPRS.

Štrajk 2. juna se realizuje skraćenjem školskog časa na 30 minuta, a protest ispred zgrade Vlade Republike Srbije počinje u 16:30.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) pozvao je sve prosvetne radnike, bez obzira na to da li su sindikalno organizovani ili ne, da se pridruže štrajku i protestu 2. juna.