Studenti Učiteljskog fakulteta u Beogradu najbolji na SVETSKOM takmičenju u kreiranju budućnosti obrazovanja

28 jula, 2022

Tim studenata doktorskih studija Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu osvojio je prvo mesto u konkurenciji 137 timova na Svetskom takmičenju u kreiranju budućnosti obrazovanja koje je održano u Kini, saopštio je taj fakultet.

Cilj takmičenja bio je usmeren na pronalaženje inovativnih metodičkih postupaka za primenu najsavremenijih dostignuća tehnologije veštačke inteligencije i metaversa, iz perspektive studenata univerziteta i nastavnika. Tim doktoranada The Empowered Teachers sa Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu su činile:

Jelica Ristić (Metodika nastave informatike i računarstva)
Marija Vorkapić (Metodika nastave matematike)
Sanja Čomić (Metodika nastve fizičke kulture)
Ljiljana Bojanić (Metodika nastave prirode i društva)
Dunja Bogićević (Metodika nastave srpskog jezika i književnosti).

Svetsko takmičenje u kreiranju budućnosti obrazovanja (5th Global Competition on Design for Future Education) organizovano je u saradnji Uneskovog instituta za informacione tehnologije u obrazovanju (UNESCO Institute for Information Technologies in Education) i Univerziteta u Pekingu (Beijing Normal University) koji se rangira kao jedan od najboljih pedagoških univerziteta u Kini, a prema Šangajskoj listi i među prvih 100 najboljih univerziteta u svetu.

U zajedničkom poduhvatu Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kompanije NetDragon, Beijing Normal University i Smart Learning Institute of Beijing Normal University od 2020. godine opremljen je Centar za robotiku i veštačku inteligenciju u obrazovanju. Zahvaljujući najsavremenim softverima veštačke inteligencije, virtuelne i mešovite realnosti kojima Centar raspolaže stvorili su se prvi uslovi za promišljanje o primeni metaversa u obrazovanju.

Metavers ima potencijal da pruži potpuno imerzivno iskustvo učenja kroz igru i rešavanje problema u onlajn trodimedzionalnim virtuelnim svetovima, sa mogućnošću diferencijacije i individualizacije nastavnih sadržaja prema sposobnostima svakog deteta. Ujedno, metavers može obezbediti učitelju i nastavniku kvalitetnije vrednovanje znanja, veština i interesovanja učenika, kao i više vremena za vaspitni rad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama