Studentkinja generacije: Moja kuća neće da opusti, u njoj neće da raste korov

6 juna, 2017

Milica Lazarević je pre četiri godine proglašena učenikom generacije Poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu, a danas je student generacije Poljoprivrednog fakulteta, sa prosečnom ocenom 10, i stipendista Fonda za mlade talente. Ali, za razliku od velike većine mladih i izuzetno talentovanih studenata, koji maštaju o Harvardu ili Oksfordu, poslu u inostranstvu, Milica obećava da će se vratiti pod Oplenac i saditi voćnjake i
Ona je poručila da će tamo “živeti svoj san”.

Foto: youtube
Milica Lazarević

– Biće jako teško, snovi se ne ostvaruju tek tako, a i ne možete sve sami. Sela zamiru. Ne samo da nema ko na njivi da pomogne, nego nema ko ni da odmogne, bar putem da prođe. Koliko je ljudi prodalo sve svoje na selu, prodalo zemlju, ostavilo sve, otišlo u grad ili daleko u tuđinu. Voćnjaci se suše, zemlje pate, roditelji umiru sami. Kada se vrate, glog kao ruka poraste – poručila je Milica u svom govoru na svečanoj akademiji povodom 60 godina rada Poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu, koji je izazvao veliku pažnju.
Kako je ispričala, došla je sa sela podno Oplenca, preko Velike Morave, pa zatim Save sve do Dunava i Zemuna i Poljoprivrednog fakulteta, da se iškoluje. Obećala je da će da se vrati, ali ne kada ostari i kada je ispije neka tuđa zemlja.
[ot-video][/ot-video]
– Ne da se vratim u svoju da bi me pokopali, nego kad naučim kako svojoj zemlji najbolje da pomognem. Moja kuća neće da opusti, u njoj neće da raste korov. Nisam zalud učila o zemlji i biljkama, da bih živela na asvaltu – rekla je Milica.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Studentkinja generacije: Moja kuća neće da opusti, u njoj neće da raste korov

 1. Vitomir kaže:

  Srpska sela su opustela. Cela Srbija seli u Beograd. Plate u Beogradu su dva do tri puta veće nego u drugim delovima Srbije.
  Pogledajte selo Topli do u opštini Pirot:
  https://www.youtube.com/watch?v=km-LeFOGSLo&t=18s

 2. Mirjana kaže:

  Bravo Milice.
  Ne nosiš slučajno slavno ime, već si svojim dosadašnjim vrednim učenjem, kao i ovim govorom, pokazala da ćemo u budućnosti mnogo puta čitati o tebi. Iskreno se nadam, da će ovaj tvoj govor čuti i oni koji bi to morali čuti i učiniti ono što mora da bi ova naša lepa zemnja krenula pravim putem.
  Želim ti sve najbolje.

 3. Ris kaže:

  O moje dete…Biće mnogo teško…Država idruštvo kao da pdržava i veliča one ,,snalažljive,,…A ,,snaći se,, znači oteti,lagati,živeti bogato i nečasno…Seljak se ubi radeći i nikako da opstane…Nisu oni lenji,glupi i neuki.Svaka muka se slomi na njima…Milice,divim ti se!Ti si hrabra devojka.Želim ti ,svim srcem ti želim da budeš uspešna!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama