Šuvakov: Apel na učitelje urodio plodom

maj 29, 2016

Tržište udžbenika za osnovnu školu u Srbiji trenutno vredi oko 68,4 miliona evra ili 8,4 milijarde dinara. Toliko bi, naime, koštali udžbenici za osnovnu školu da su đaci kupili sve što su izdavači ponudili kao deo kompleta. Ipak, ukupna suma koju će roditelji osnovaca morati da izdvoje na nabavku udžbenika za narednu školsku godinu je oko 49,2 miliona evra, odnosno šest milijardi dinara, što praktično znači da je, nakon što su nastavnici izabrali po kojim knjigama će raditi, ostvarena ušteda od 18 miliona evra.
suvakovNa pitanje da li je to rezultat kampanje Ministarstva prosvete, čiji predstavnici su apelovali na nastavnike da iz kompleta biraju samo jedinice koje su im neophodne, pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov kaže da je “apel urodio plodom, što ne znači da školske torbe osnovaca nisu mogle biti još lakše”.
– Pogledao sam šta su neke škole birale i smatram da se u kompletima za određene predmete nalaze i udžbeničke jedinice koje nisu morale da budu obavezne. Ali škole su ispoštovale proceduru i struka je rekla svoje, jer su odluku o izboru udžbenika donosili aktivi nastavnika. Državna sekretarka Zorana Lužanin i ja smo pre nego što je počelo opredeljivanje škola, obišli sve školske uprave i razgovarali sa svim direktorima škola. Apelovali smo da se vodi računa o platežnoj moći roditelja i da se bira samo ono što je neophodno za kvalitetan rad, a cifre pokazuju da je to imalo efekta – kaže za Danas Šuvakov.
Podaci Ministarstva pokazuju da najveći udeo na tržištu udžbenika za osnovnu školu drži izdavačka kuća Klet – skoro 32 odsto, a u kasu tog preduzeća će se sliti 15,5 miliona evra od prodaje udžbenika koje su izabrale škole. Drugoplasirani Novi Logos osvojio je više od petine tržišta i zaradiće ukupno 10,6 miliona evra. Na trećem mestu po udelu na tržištu je Zavod za udžbenike sa 13 odsto, koji će od prodaje knjiga za osnovce inkasirati 6,4 miliona evra. Oko 7,8 odsto tržišta drži BIGZ školstvo, čiji udžbenici će koštati roditelje 3,8 miliona evra. Sledi Eduka sa 6,5 odsto tržišta, Kreativni centar sa 4,14, dok je ispod njih još 16 izdavačkih kuća, čija izdanja su takođe ušla u katalog. Ove cifre verovatno će biti manje, jer će jedan broj đaka koristiti nasleđene knjige.
Osnovne škole ove godine su imale priliku i da odaberu naslove za svoje biblioteke iz neobaveznog dela kompleta, a na adresu Ministarstva prosvete stigli su zahtevi za kupovinu više od 80.000 udžbeničkih jedinica. Njihova vrednost je oko 60 miliona dinara. Šuvakov kaže da će komisija Ministarstva analizirati zahteve i da će najveći broj škola dobiti ono što su poručili, a novac za kupovinu tih knjiga obezbeđen je iz budžeta predviđenog za besplatne udžbenike. Škole će do kraja školske godine biti obaveštene šta će dobiti za biblioteke, a knjige će stići do 1. septembra. Zanimljivo je da su neke osmoletke tražile od Ministarstva da im kupi za biblioteke i udžbenike koji su obavezni za sve đake, ali takvi zahtevi neće biti prihvaćeni.

Besplatno za socijalno ugrožene

U narednih nekoliko dana znaće se i koliko se đaka prijavilo za besplatne udžbenike. Njih će, podsetimo, dobiti samo učenici koji primaju novčanu socijalnu pomoć. Prijavljivanje je završeno, a trenutno se u Ministarstvu sumiraju podaci.
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama