Шуваков: Апел на учитеље уродио плодом

29 маја, 2016

Тржиште уџбеника за основну школу у Србији тренутно вреди око 68,4 милиона евра или 8,4 милијарде динара. Толико би, наиме, коштали уџбеници за основну школу да су ђаци купили све што су издавачи понудили као део комплета. Ипак, укупна сума коју ће родитељи основаца морати да издвоје на набавку уџбеника за наредну школску годину је око 49,2 милиона евра, односно шест милијарди динара, што практично значи да је, након што су наставници изабрали по којим књигама ће радити, остварена уштеда од 18 милиона евра.
suvakovНа питање да ли је то резултат кампање Министарства просвете, чији представници су апеловали на наставнике да из комплета бирају само јединице које су им неопходне, помоћник министра просвете Милован Шуваков каже да је “апел уродио плодом, што не значи да школске торбе основаца нису могле бити још лакше”.
– Погледао сам шта су неке школе бирале и сматрам да се у комплетима за одређене предмете налазе и уџбеничке јединице које нису морале да буду обавезне. Али школе су испоштовале процедуру и струка је рекла своје, јер су одлуку о избору уџбеника доносили активи наставника. Државна секретарка Зорана Лужанин и ја смо пре него што је почело опредељивање школа, обишли све школске управе и разговарали са свим директорима школа. Апеловали смо да се води рачуна о платежној моћи родитеља и да се бира само оно што је неопходно за квалитетан рад, а цифре показују да је то имало ефекта – каже за Данас Шуваков.
Подаци Министарства показују да највећи удео на тржишту уџбеника за основну школу држи издавачка кућа Клет – скоро 32 одсто, а у касу тог предузећа ће се слити 15,5 милиона евра од продаје уџбеника које су изабрале школе. Другопласирани Нови Логос освојио је више од петине тржишта и зарадиће укупно 10,6 милиона евра. На трећем месту по уделу на тржишту је Завод за уџбенике са 13 одсто, који ће од продаје књига за основце инкасирати 6,4 милиона евра. Око 7,8 одсто тржишта држи БИГЗ школство, чији уџбеници ће коштати родитеље 3,8 милиона евра. Следи Едука са 6,5 одсто тржишта, Креативни центар са 4,14, док је испод њих још 16 издавачких кућа, чија издања су такође ушла у каталог. Ове цифре вероватно ће бити мање, јер ће један број ђака користити наслеђене књиге.
Основне школе ове године су имале прилику и да одаберу наслове за своје библиотеке из необавезног дела комплета, а на адресу Министарства просвете стигли су захтеви за куповину више од 80.000 уџбеничких јединица. Њихова вредност је око 60 милиона динара. Шуваков каже да ће комисија Министарства анализирати захтеве и да ће највећи број школа добити оно што су поручили, а новац за куповину тих књига обезбеђен је из буџета предвиђеног за бесплатне уџбенике. Школе ће до краја школске године бити обавештене шта ће добити за библиотеке, а књиге ће стићи до 1. септембра. Занимљиво је да су неке осмолетке тражиле од Министарства да им купи за библиотеке и уџбенике који су обавезни за све ђаке, али такви захтеви неће бити прихваћени.

Бесплатно за социјално угрожене

У наредних неколико дана знаће се и колико се ђака пријавило за бесплатне уџбенике. Њих ће, подсетимо, добити само ученици који примају новчану социјалну помоћ. Пријављивање је завршено, а тренутно се у Министарству сумирају подаци.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама