“Svaka osnovna škola imaće nadzor, učitelji i saradnici će učiti decu da poštuju mere”

19 avgusta, 2020

Svaka osnovna škola imaće nadzor koji će pratiti epidemiološku situaciju korona virusa, što do sada nije bio slučaj. Da se niko ne iznenadi, očekuje se pojava virusa i u školama, ali će to biti lakši slučajevi, i deca bi se uglavnom lečila kod kuće, kaže u razgovoru za Telegraf epidemiolog Predrag Kon.

On ističe da se situacija ozbiljno popravlja, ali da smo daleko od višednevne nule i odjave epidemije. Nalazimo se u situaciji kada se korona drži pod kontrolom, ali opuštanja nema.

Na početku razgovora dr Kon kaže da nije nijednog momenta rekao da deca u škole moraju da nose troslojne specijalne maske, ali objašnjava da je i sam preslušao snimak razgovora, te da je tako moglo da se protumači.

Foto: srbija.gov.rs

Dr Kon otkriva i kako će izgledati mere u školama:

– Prozori treba da budu što je moguće više i što češće otvoreni. Maske obavezno treba da se nose tokom pauza i odmora, i to važi i za leto i za zimu. Ruke treba prati ili dezinfikovati 70-oprocentnim alkoholom pred ulazak u učionicu. To će sve đake da uče učitelji i saradnici. Prostor u školama će se čistiti između smena, znači, ne na pauzama, tada će se samo provetravati učionice. Temeljno čišćenje i pranje podova biće između smena, između prve i druge grupe, i između prepodnevne i popodnevne smene. To je suština za osnovnu.

– Srednje škole su daleko jednostavnije. U njima je obavezna i nastava na daljinu, a na taj način se smanjuje prisutnost u učionicama. Oni imaju potpunu slobodu da se organizuju kako najbolje mogu. Predloženo je da jedna nedelja bude u školi, a druga onlajn. Viši stariji razredi, sedmi i osmi, imaju veći broj časova, i nemoguće ih je podeliti u grupe, pa je apsolutno neophodno da idu u naizmeničnu onlajn nastavu i nastavu u školi. Ono što je suština, jeste da će se ispitivanje isključivo obavljati na času.

Doktor Kon kaže i da je dovoljna jedna maska za jedan dan u školi i dodaje:

– Čoveku treba reći da troslojna platnena maska bolje štiti nego jednoslojna, ali i jednoslojna čini posao ako se svaki dan nosi, uvek je čista i opeglana. Suština je u tome da svi nose maske. To je najvažnije. To je zadatak škole da prati.

Govoreći o pojavi virusa u školama, doktor Predrag Kon rekao je da se to očekuje i ne treba da bude iznenađenje, ali treba da se pokuša sve da se spreči prenošenje.

“Uspostaviće se epidemiološki nadzorni sistem u školama, osnovnim, u srednjim ne. Nadzorni sistem, koji, inače, ne postoji, pratiće sve. Na taj način pratićemo situaciju da bismo pravovremeno reagovali. Predlažemo, činimo ono što možemo i pomažemo savetima primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u ovom slučaju pedijatriji, koja će biti nosilac eventualnog lečenja. Mi, inače, očekujemo samo lakše slučajeve kod dece, ali je bitno da i oni budu otkriveni na vreme, da se izoluju, i oni, uglavnom mogu kod kuće da se leče.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "“Svaka osnovna škola imaće nadzor, učitelji i saradnici će učiti decu da poštuju mere”

 1. Aleksa kaže:

  Šta je sa zaposlenima? Da li se i tu očekuje ”lakši slučajevi”? Ili oni uopšte nisu važni. Ma, sram vas bilo!

 2. Rodoljub kaže:

  Moja su deca učena da se bore da zadrže ljudska prava koja im po rođenju pripadaju. Maske kao i vakcine u najavi nemaju nikakvu osnovu da budu prisline, već samo preporučene.

  1. Aleksa kaže:

   Rodoljube, ako Vaša deca budu išla i školu, moraće da nose masku.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama