Svaki drugi – odlikaš

24 novembra, 2016

Analiza rezultata završnog ispita i uspeha osnovaca na kraju prošle školske godine. Od njih sedam jedan je vukovac. Uspeh u školi i na završnom ispitu često se razmimoilaze
04-odlikasi_620x0
Svaki sedmi učenik osnovne škole je vukovac, gotovo polovina ih je odlična, a svaki peti osmak na kraju godine imao je sve petice u knjižici. Ovo je pokazala analiza rezultata završnog ispita i uspeha učenika na kraju školske 2015/16. godine. Zaključak ovog istraživanja, koje su radili stručnjaci Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, jeste i to da su nastavnici previše popustljivi, da poklanjaju ocene, da se uspeh u školi i na završnom ispitu često razmimoilaze…
Analiza je pokazala i da su isti uspeh na testovima postizali učenici s potpuno različitim ocenama, kao i da je uspeh odlikaša dramatično varirao od škole do škole.
Analizirani su rezultati 65.103 učenika koji su polagali završni ispit i koji su u proseku postigli 12,88 bodova iz srpskog jezika, 8,60 iz matematike i 12,68 na kombinovanom testu. Tri četvrtine učenika uspelo je da tačno reši više od polovine zadataka iz srpskog jezika i pet predmeta kombinovanog testa, dok je isti rezultat iz matematike postiglo 40 odsto đaka. Polovina okruga postigla je ispotprosečne rezultate na sva tri testa. Pčinjski, Nišavski okrug i Grad Beograd ostvaruju natprosečna postignuća na svim testovima, dok izuzetno visoka postignuća imaju i učenici iz okruga Raška 2 – Novi Pazar.
– Postoje izražena razmimoilaženja u zahtevima koje različite škole postavljaju pred učenike za dobijanje iste ocene – primećuju Ivana Nikolić, Jelena Nedeljković i Jelena Petrović, autorke analize. – Broj učenika nosilaca diplome “Vuk Karadžić” je neočekivano visok, pa je tako svaki sedmi svršeni osnovac nosilac ovog priznanja. Kriterijumi za dodelu ove diplome tumače se u različitim okruzima na različite načine, a i unutar samih okruga postoji velika varijabilnost postignuća vukovaca. Pokazatelj nedosledne primene kriterijuma jeste i činjenica da u nekim okruzima pojedini vukovci ne dosežu ni republički prosek.

LOŠI UČENICI IZNAD PROSEKA
U pojedinim školama učenici sa zaključenim dvojkama imaju uspeh primeren ocenama, dok u drugim prevazilaze republički prosek. Isto tako, pokazali su rezultati analize, neki vukovci nisu uspeli na testovima da dobace ni do republičkog proseka.

One navode da neobjektivno i popustljivo ponašanje nastavnika i neujednačeni kriterijumi ocenjivanja dovode do toga da se ne može pouzdano zaključivati o znanju učenika, a pojedine učenike stavlja u nepovoljan položaj. U izveštaju navode znatan broj učenika čiji je uspeh na donjoj granici za vrlodobar i odličan uspeh. To, kažu, ukazuje na to da postoji tendencija nastavnika da nezasluženo nagrađuju učenike ne bi li “prešli” u višu kategoriju uspeha.
– Iako je utvrđeno da postoji povezanost između ocena i postignuća na testovima, očekivalo bi se da ona bude nešto viša, posebno na kombinovanom testu, što dokumentuje da na nivou osnovnoškolskog obrazovanja postoje problemi u vezi sa objektivnošću i pravednošću ocenjivanja – zaključak je analize.
 
I. MIĆEVIĆ
Izvor:  Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Svaki drugi – odlikaš"

  1. nije fer kaže:

    Ako se na isti način bude polagala Nacionalna matura 2018 /19.ništa valjati neće.Polaganje će biti u srednjoj školi,u istoj toj školi kojoj je u “interesu”da se prikažu što bolji rezultati rada škole…..biće isto kao na završnom ispitu.Negde će biti dozvoljeno prepisivanje, negde neće…..pa procenimo sami koliko će sve to biti validno i tačno….

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama