“Svaki put kada izađe novi školski program svi postaju čitaoci, metodičari, književni kritičari”

8 juna, 2020

Zbirka pesama Desanke Maksimović “Tražim pomilovanje” će verovatno, zbog pritiska javnosti i mišljenja struke, biti vraćena u školski program četvrti razred gimnazije.

Ovo je izjavila koordinatorka u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Dejana Milijić Subić, gostujući na TV Prva.

Dejana Milijić Subić, koja je i u komisiji Zavoda za izradu školskih programa. komentariše i da ovo nije prvi put da se podiže javnost.

“Svaki put kada izađe novi školski program svi postaju čitaoci, metodičari, književni kritičari” – kaže Subićeva.

Inače, kao što je već nekoliko puta objašnjeno, a Milijić Subić je u današnjoj emisiji ponovila – Desanka Maksimović nije izbačena iz školskog programa jer su njena dela prisutna u svim razredima osnovne škole. Tu je Gračanica, tu je Krvava bajka, Strepnja i opomena, Srebrna plesačica, tu je čitav niz njenih dela. Dok nastavnici obrađuju ova dela, naravno da upoznaju učenike i sa ostalim njenim delima, kaže Dejana Milijić Subić.

Ipak, deluje da je mnogima teško da razumeju da je veliki broj onih pisaca i pesnika koji zavređuju da se njihova dela nađu u školskom programu, a opet, s druge strane, uvek je prisutna osuda javnosti zbog preopterećenog školskog programa.

“Komisija Zavoda imala pred sobom ograničen broj časova i određene tematske zahteve. Ivan Lalić je pesnik koji nije uopšte bio u programu, kao ni drugi pesnici koji su to zaslužili. Sa njima se đaci nisu susreli u osnovnoj školi. Komisija nije čarobnjak – ima određen broj časova i teme koje mora da obuhvati. Dakle, da biste nešto uneli u program, nešto morate i da izbacite. I ne bez griže savesti, vi morate da birate, pa ćete reći – pa dobro, Desanka Maksimović obrađuje se mnogo u osnovnoj školi i nastavnici će govoriti o zbirci Tražim Pomilovanje.”

“Kad bih se ja pitala srpski jezik bi imao deset časova i onda bi bilo vremena da se učenici zaista posvete obradi književnih dela” – dodaje Milijić Subić.

Kako kaže, procedura promene školskog programa ide tako što komisija daje predlog programa, ovog puta za jako kratko vreme, koji ide pred Nacionalni prosvetni savet na razmatranje. Tamo se on razmatra i daje se mišljenje.

“U februaru je Nacionalni prosvetni savet je dao pozitivno mišljenje o programu. Onda je, sa pozitivnim mišljenjem Nacionalnog prosvetnog saveta program otišao ka ministarstvu koje je takođe odobrilo program, po procedurama. Kada ministar odobri, program izlazi u Službenom glasniku”, rekla je Milijić Subić.

“Nakon svega, nacionalni prosvetni savet je ponovo po hitnom postupku zasedao i doneo odluku koja će biti predstavljena javnosti”, rekla je ona.

Izvor: Zelena učionica / TV Prva

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama