Сваки трећи директор школе – неспособан

фебруар 7, 2017

Ниједан директор школа у Србији тренутно не поседује лиценцу за рад, која је законом обавезна.
Лиценца, тј. дозвола за рад, предвиђена је до сада сваким донетим и измењеним Законом о основама система образовања и васпитања. Међутим, до сада лиценцирање директора ниједном није обављено потпуно и озбиљно, што је недавно признао и садашњи министар просвете Младен Шарчевић. Проблем је и у томе што се у протеклих неколико година подзаконским актима није ни дефинисало како ће тачно изгледати добијање дозволе, иако су претходни министри на сва уста најављивали почетак радикалних провера способности директора наших образовних установа.
Сваки министар до сада признао је да сваки трећи, па чак и директори сваке друге школе немају добре оцене рада, што министре није навело да исте директоре и смене. Последњи у низу је и садашњи министар просвете, који је оценио да “око трећина људи има лоше оцене на спољним проверама школа, а имамо и изузетно добре директоре”. Он је у децембру навео да ће лиценцирање коначно почети у јануару 2017. године, али се то није догодило. На питање због чега, у Министарству просвете одговарају за 021 да је Шарчевић први министар који се заиста ухватио овог посла.

Лиценцирање од јесени

“Формирана је радна група чији је задатак да до 1. јула 2017. године уреди сва питања око садржаја обука за директоре и начина стицања лиценце. Ова група ради и до сада је утврдила програм обуке за директоре из установа које су оцењене оценама 1 или 2. Обуке за директоре установа које су оцењене оценама 1 или 2 биће реализоване прво у Београду, одмах по почетку другог полугодишта, а затим у и другим школским управама, викендима. Ова обука је вид подршке министарства установама које желе да унапреде свој рад. Обука ће трајати два дана и биће фокусирана на реализацију акционог плана који је свака установа урадила након спољашњег вредновања”, поручују у Министарству просвете за 021.
Оцене надлежних су да ће сви директори поседовати лиценцу за рад у наредне две године. Такође, према закону, директор по ступању на дужност има рок од годину дана да дође до дозволе за рад, што је битна олакшавајућа околност за све руководиоце установа. То, поручују у Министарству просвете за 021, не значи да је способност директора мања, али ће организоване обуке и лиценцирање доста помоћи да се подигне квалитет и организација рада.
“Сврха лиценцирања директора је у осигурању квалитета рада школа и развоја капацитета за руковођење образовно-васпитним установама. Обуке директора су начин да им се помогне да стекну лиценцу, а важно је то што ће нови правилник уредити програм и трајање обуке, тако да ћемо имати системско решење када је у питању осигурање квалитета рада директора”, појашњавају у министарству.
Оцене 1 и 2 на скали оцене руководилаца значи да је директор установе практично неспособан. Тројком се оцењују просечне способности, а четворком и петицом више и високе способности.

Члан закона у безакоњу

Занимљиво је да сви конкурси за директоре школа морају да садрже члан Закона о основама система образовања и васпитања који прописује да директор мора да поседује лиценцу за рад, иако је немогуће да је исти и има. Недавно је поништен конкурс за избор директора Карловачке гимназије јер није садржао ову одредбу, а потом расписан нови који је садржи, са напоменом да “директор не мора да доставља лиценцу, јер је уопште ни не може поседовати”.
Аутор: Горица Николин
Извор: 021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


11 коментара на "Сваки трећи директор школе – неспособан

 1. ema каже:

  Ko ce platiti obuku direktora? Skola ili oni sami? Da li je obuka dostupna i ostalim profesorima ili samo zatvorenom krugu? Kako ispit za direktora moze biti uslov ako obuka i polaganje nisu dostupni svima? Mnogo neresenih pitanja i nekorektnih poteza.

 2. Zoka каже:

  Trebali bi svi učesnici konkursa da prezentuju svoj razvojni plan i program rada , viziju za 4 godine mandata, rade psiho fizički test , i učešća na seminarima. Da zavrsnu rec da Ministar ali da licnim razgovorom upozna svakog kandidatai donese odluku. Kao sto sve strane firme i skole i ustanove tako rade. Direktor treba da ima sve kvalitete a ne stranački lobiranjem nekvalitetni ljudi dolaze na funkcije.

 3. Goky каже:

  Svako će moći da se prijavi na obuku i polaganje. Samo je pitanje koliko će to da košta.
  Zanima me da li ministar nije dao saglasnost u slučaju kada se radilo o direktorima čije su škole loše ocenjene a oni su ižli u reizbor.

 4. Фиљол каже:

  Оцена пет не постоји.Оцењује се од 1-4.

 5. rada каже:

  nigde na svetu direktor nemoze da bude ako ima samo visu skolu.a kod nas u Srbiji je to ritual.ovde direktori idu preko veze

 6. Teacher каже:

  U niškim školama svi direktori imaju licencu !?
  Doduše ta licenca se malo drugačije dobija jer su i kriterijumi malo drugačiji od propisanih. Čak se do nje i teže dolazi nego li do one prave jer se izdaje u zatvorenim krugovima niške prosvete, tačnije školske uprave u koje se teško ulazi ali kad je dobijete to je za sva vremena ! Nije potrebno neko znanje niti kvalitet, dovoljno je da ste poslušni i na liniji sa načelnikom ove uprave, onda vam niko ništa ne može. Jedino je ovo “na liniji” teže pratiti jer je boss niške prosvete do sada promenio pet stranaka ali i to se da srediti !

  1. Mali Perica каже:

   Ha,ha…ko da skloni npr. dir os Cegar u Nisu, kad covek obezbdio sebi i III mandat “””

 7. Neverni Tomica каже:

  Zašto samo direktori čija je škola dobila 1 ili 2 ? A šta sa onima , sa 3 i 4 koji nemaju pojma šta im se u školi dešava, već su to dobili zbog drugarstva sa načelnikom ŠU i članovima komisije ? SVI da idu na polaganje za licencu, pa da vidite njihovo znanje ! Ocene eksterne NISU merilo rada direktora već KOLEKTIVA ! Ima ih sa 3.koji su trebali biti smenjeni zbog nezakonitog rada , a oni će dobiti licencu ? Bravo Ministre na konstatciji da svaki DRUGI direktor NIJE sposoban,ali stranka i preletanje su čudo !

 8. Лиценца каже:

  Е баш ХВАЛА Зеленој учионици.За мене лично сте годинама НАЈБОЉИ.Доживех да прочитам информацију за коју годинама тврдим да постоји ,односно да ниједан директор не поседује “просветну лиценцу”која је ваљда неопходна за ту позицију,али ако поседују ове друге ,по коментарима видим,онда је доживотни опстанак на тим позицијама загарантован.Добро.Нека само дуго живе.Али како су важеће одлуке таквих директора који су најчешће “овакви каквим их описујете”?Добро је да цуре битне информација.Истина тражи пут на видело.А о просветним инспекторима ?Ко је коме на леђима ,односно залеђина?

  1. IQ каже:

   Cerpicara povukla vlagu

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама