Svaki učenik dobija jedinstveni obrazovni broj koji će ga pratiti kroz školovanje

19 avgusta, 2019

Prva faza uvođenja jedinstvenog informacionog sistema u prosveti biće završena u martu sledeće godine, kada će svakom učeniku i studentu u Srbiji biti dodeljen jedinstveni obrazovni broj (JOB), najavila je savetnica ministra prosvete Biljana Marić.

Marić je objasnila da će dodeljivanjem tog broja država biti u mogućnosti da učenike i studente prati kroz čitavo školovanje, od predškolskog obrazovanja, pa do fakulteta.

JOB će predstavljati individualnu i neponovljivu oznaku koja se sastoji od 16 karaktera, a Marić kaže da je sve u skladu sa važećim propisma u oblasti obrazovanja i vaspitanja, kao i sa pravilima o zaštiti podataka o ličnosti. Ona dodaje da neće biti mogućnosti zloupotrebe, jer će se u informacionom sistemu svaki učenik voditi samo sa svojim jedinstvenim obrazovnim brojem, a svi ostali podaci ostaju dostupni samo na nivou ustanove.

“Ustanove će i dalje raspolagati onim podacima kojima po zakonu imaju prava da raspolažu – ime, prezime, jedinstveni matični broj učenika, ime i prezime roditelja. Sam informacioni sistem će učenika prepoznavati samo na nivou JOB, ostale podatke nećemo videti u sistemu”, navela je Marić.

Ona ističe da će uvođenje JOB pojednostaviti procedure upisa u škole i na fakultete, pa više neće biti potrebno dostavljati dokumente prilikom prelaska sa jednog nivoa obrazovanja na drugi, jer će ceo set podataka pratiti učenika.

Uvođenje celokupnog informacionog sistema u prosveti je složen proces, ukazuje Marić, pa će se njegovo uvođenje sprovoditi kroz četiri faze i trajaće do marta 2021. godine.

Pomoćnica ministra prosvete navodi da će do kraja čitavog procesa u jedinstvenom informcionom sistemu prosvete postojati ukupno osam različitih registara podataka. Iz faze u fazu nastajaće registar ustanova, registar zaposlenih u ustanovama, registar dece, učenika i odraslih, registar domova učenika, registar akreditovanih visokoškolskih ustanova, registar akreditovanih studijskih programa, registar studenata i registar zaposlenih u visokoškolskim ustanovama.

Marić tvrdi da će roditeljima i učenicima informacioni sistem i podaci koji budu dostupnu pomoći pri odabiru buduće škole i zanimanja, jer će se bolje sagledavati potrebe tržišta rada. Ona ukazuje i na to da korist od uvođenja jedinstvenog informacionog sistema neće imati samo prosveta, već i privreda.

“Prvi put u Srbiji imaćemo tačan pregled koliko imamo učenika, u koje škole idu, nakon osnovnih škola u koje škole se upisuju, da li u gimnazije, srednje tehničke škole, šta rade nakon toga, da li upisuju fakultete ili idu na tržište rada, koliko brzo su se zaposlili, gde su se zaposlili, za koju prosečnu platu, tako da ćemo imati praktično na jednom mestu celu sliku našeg obrazovnog sistema i naše privrede”, rekla je Marić.

Izvor: Fonet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


2 komentara na "Svaki učenik dobija jedinstveni obrazovni broj koji će ga pratiti kroz školovanje

  1. Razuma dajte! kaže:

    Može novac i pametnije da se uloži u jadnu prosvetu, ali ,,veliki brat” treba da nadzire.

  2. N.N kaže:

    A mogućnosti za odabir škole će zavisit od psihološkog profila učnika te će na osnovu toga država kanalisati decu ka određenim zanimanjima kao i prema potrebama privrede . Ambicije i želje učenika neće biti prioritet za upis škole. SVe to po norveškom modelu i vlasništvu države nad decom.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama