Svako dete dobija JOB – šta je jedinstveni obrazovni broj i da li je uslov za upis u školu

5 jula, 2021

Uvođenje jedinstvenog obrazovnog broja u prosveti započeto u martu, a sve ustanove u obavezi su da do kraja ove školske godine dodele JOB svakom učeniku i da isti dostave roditelju ili drugom zakonskom zastupniku u skladu sa Pravilnikom o jedinstvenom obrazovnom broju, piše “Kurir”.

Foto: Canva

– JOB dobija svako dete, počev od onih koja pohađaju vrtić do studenata na fakultetima, a tu se ubrajaju i mali maturanti koji su sada završili osmi razred. Očekuje se da se na ovaj način prati razvoj svakog đaka, od predškolaca do diplomaca – rekli su iz Ministarstva prosvete za Kurir.

Objašnjavaju da je to broj koji “štiti dete, učenika, odraslog i studenta, odnosno njegove podatke o ličnosti”, a istovremeno omogućava izradu statističkih izveštaja o sistemu obrazovanja i vaspitanja.

– Najveća korist dece, učenika, odraslih i studenata je indirektna i dolazi kroz očekivano podizanje kvaliteta sistema obrazovanja i vaspitanja zasnovano na podacima i izveštajima iz Jedinstvenog informacionog sistema prosvete (JISP) – navode iz ministarstva.

Napominju da modul Jedinstvenog informacionog sistema za pristup roditelja ili drugog zakonskog zastupnika JISP još nije u funkciji, ali da se radi na njegovoj implementaciji, te će korisnici biti obavešteni kada navedena funkcija bude dostupna.

Ono što takođe muči roditelje je šta raditi ako neko izgubi broj. Iz ministarstva poručuju da se u tom slučaju treba obratiti obrazovnoj ustanovi gde se osoba školuje, te da se taj broj, u slučaju da se izgubi, ne poništava i ne dobija se novi.

– Broj izdaje lice koje je za to zaduženo u skladu sa Pravilnikom o jedinstvenom obrazovnom broju. Ako se desi da neko pronađe taj obrazac, niko ne može pristupiti podacima i menjati ih – ističu. Takođe, iz ministarstva naglašavaju da trenutno JOB nije uslov za upis u osnovne i srednje škole, kao ni za fakultete.

Školovanje u skladu s potrebama tržišta

Iz Ministarstva prosvete poručuju da će ovaj sveobuhvatni sistem prvi put omogućiti da se sagledaju svi aspekti obrazovnog sistema. Dostupnost takvih informacija će pomoći budućim učenicima i studentima da upišu škole i fakultete čije diplome su validne i priznate.

Neke činjenice o JOB

Dodeljivanjem ovog broja od 16 cifara država će biti u mogućnosti da isprati svoje učenike i studente kroz čitavo školovanje, od predškolskog obrazovanja, pa do završetka fakulteta.

Informacioni sistem će učenika prepoznavati isključivo po ovom broju, te neće više biti potrebno da javno budu istaknuti podaci o ličnosti, a ovo bi takođe trebalo da omogući lakšu proceduru prelaska iz osnovne u srednju školu, odnosno iz srednje škole na fakultet.

Pored toga, država će moći da analizom podataka ima preciznu statistiku o smerovima i školama, uspehu pojedinačnih škola, kao i o tome koliko se studenata uspešno zaposli po završetku određenog fakulteta. Za roditelje i učenike će JOB biti značajan, jer će celokupan informacioni sistem preko njega nuditi pristup podacima koji mogu biti veoma značajni kada je u pitanju odabir buduće škole i zanimanja, odnosno sagledavanje potreba na tržištu rada.

Izvor: Blic/Kurir/ Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Svako dete dobija JOB – šta je jedinstveni obrazovni broj i da li je uslov za upis u školu

  1. Neko iz mase kaže:

    Sve ovo nije moglo da se uradi na osnovu JMBGa. Ali je neko morao da uzme pare da bi umesto 13 cifara, učenici dobili 16.

  2. Danica Petrović kaže:

    A šta ako nekom nastranom monstrumu iz vrhova vlasti budu dostupni brojevi naše dece i svi mogući podaci? Zar nije to najlakši nadžin da predatori iz nazovi elite i to i domaće i strane dođu do najslabijih karika ? To može i tako da se posmatra .Ministarstvu bi bilo bolje da se potrudi da okonča ovu 20 godina dugu trgovačku tugu koju oni zovu reforma , a koja se ovaplotila u razaranju osnovnog obrazovanja i u zarađivanju miliona . Ko zarađuje , znamo .

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama