Свако друго дете на интернету више од четири сата дневно!

9 маја, 2018

Интернет данас чини велики део свакодневнице корисника свих узраста, а значајно је окупирао и слободно време најмлађих. Таква ситуација тера родитеље да се запитају – да ли су њихова деца безбедна? Подстакнут тиме, Вип мобајл је спровео онлајн истраживање на тему безбедности деце на интернету од 2. до 10. априла у коме је учествовало око 2000 родитеља.
На основу резултата истраживања, свако друго дете старости од 7 до 15 година на интернету се задржава више од 4 сата дневно, а чак 71 одсто родитеља сматра да је то превише времена проведеног на мрежи.

Резултати истраживања показали су да деца од најранијег детињства, од треће до петнаесте године све више времена проводе на интернету, а најчешће на Youtube-у, друштвеним мрежама или играјући онлajне игрице. Иако се чини да је реч превасходно о забавном или едукативном садржају, неопходно је у обзир узети и да на интернету постоји могућност неконтролисаног ширења и злоупотребе информација. Са друге стране, деци је за развијање социјалних и емоционалних утисака, који су у основи развоја социјалних вештина, неопходно да време проводе са својим вршњацима уживо, а не искључиво у виртуелном дружењу.

„Друштвене мреже омогућавају формирање лажне слике о себи, стварају лажно самопоуздање које нема реално упориште и упоређивање са лажним представама које други људи креирају. Недостатак социјалних вештина и формирање лажне слике могу лако да уведу дете у апатију, безнађе, пад расположења. Поред тога, чини се да су деца сама у овоме и да родитељи не могу да их прате јер би, показало се, чак 76 одсто родитеља волело да има већу контролу над садржајима којима приступају њихова деца“, истиче Ирена Вернер, мастер психолог и извршни директор Психолошког саветовалишта „Центар“ у Београду.

Психолог саветује да је са дететом потребно развијати однос поверења, где оно може да се обрати родитељима уколико има неки проблем или недоумицу. С друге стране, укључење деце на интернет може се поистоветити са укључењем деце у саобраћај и спољни живот уопште. Дакле, чак и ако нисте возач, учесник сте саобраћаја као пешак и као родитељ имате обавезу да познајете прописе и обавестите своју децу како да се понашају да би сачували своју и туђу безбедност. Исто тако, чак и ако нисте активан корисник интернета и компјутерске технологије, као родитељ морате познавати основна правила и мере контроле безбедности деце на интернету, а који укључују основна правила комуникације са непознатим особама.

Вип мобајл је у фебруару ове године у своју понуду уврстио апликацију Вип ДечјаЗона, која пружа сигурност да дете неће бити изложено непримереном садржају на „мрежи”, те да ће мобилни уређај користити у разумној мери и на прави начин. Уз Вип ДечјаЗона апликацију родитељи имају могућност да сами одреде колико времена дете може користити мобилни телефон и којим садржајима може да приступи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама