Сваког дана по 15 минута физичке активности у школама, уводи се здравствено васпитање

21 фебруара, 2017

У Београду је потписан Протокол поводом покретања пројекта “Покренимо нашу децу”. Предвиђа се увођење 15 минута физичке активности за ученике од првог до четвртог разреда свих 1.206 основних школа у Србији, ради превенције лошег држања, деформитета кичме, гојазности и неактивности. Ученици петог разреда основне школе убудуће ће имати два часа физичког и здравственог васпитања, и час и по спортских активности.


Чак 70 одсто ђака у Србији није довољно физички активно, сваки четвтрти је гојазан, а сваки пети има лоше држање, истакнуто је након потписивања Протокола.
Програмом “Покренимо нашу децу” уводи се свакодневна петнаестоминутна физичка активност за ученике од првог до четвртог разреда, у свих 1.206 основних школа у Србији, у циљу превенције лошег држања, деформитета кичме, гојазности и неактивности код млађих ученика.
“Наша жеља је да спорт у школи буде што присутнији”, рекао је министар просвете Младен Шарчевић.
Он је додао да је са Министарством здравља договорено да се у оквир предмета Физичког васпитања уведе и здравствено образовање, те да се предмет зове Физичко и здравствено васпитање.
“Било покушаја да се формира и предмет Здравствено образовање и да у школе ‘уђу и лекари’. Мислим да су професори физичког врло стручни, да се то учи на факултету. Лекари су добродошли као ментори и саветници”, нагласио је Шарчевић и додао да школе сада имају солидне услове за спортске активности.

Нема ослобађања од физичког  

Ученици петог разреда основне школе убудуће ће имати два часа Физичког и здравственог васпитања и час и по спортских активности, сазнаје Танјуг у Заводу за унапређење образовања и васпитања, који ради предлог наставног плана и програма.
Школа је у обавези да реализује тај час и по спортских активности у складу са својим могућностима.
Спортске активности се неће посебно оцењивати већ ће утицати на оцену из физичког и здравственог васпитања.
Новина је и то што ученици више неће моћи да буду ослобођени физичког. За оне који због болести нису у стању да раде вежбе, предвиђено је да раде презентације или да на други начин, у складу са могућностима, учествују на часу.
У оквиру Физичког васпитања биће уведено и здравствено образовање, а предмет ће се звати Физичко и здравствено васпитање.
“У оквиру тог предмета учиће се о здравим стиловима живота, правилној и здравој исхрани. Неће бити обухваћено репродуктивно здравље, јер ће се о томе учити у оквиру биологије”, кажу у Заводу.
Више на: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Сваког дана по 15 минута физичке активности у школама, уводи се здравствено васпитање

  1. Branko каже:

    To je samo farsa, slično je i sa belom kugom, pričaju kako izumiremo, kako postajemo država staraca pa uvedu porez na vazduh što vaše dete udiše. E onda se pojavi neki gospodin političar i za Novu godinu daruje novorodjenče sa nešto love a narod kao narod, vau vidiš kako brinu o deci. Ovo je još gore, pričaju da su nam deca gojazna, tromija, sa ravnim stopalima, deformitetima kičmenog stuba pa ukinu treći čas fizičkog vaspitanja. Brzo su našli rešenje za narod, uveli su relax, još samo Spa i sve će biti u fulu.

  2. Vesna каже:

    Da li neko zna kakve veze ima menadzer Knjaz Milosa Milana Petrovic sa ovim programom!? Deci zaista treba vuse fizicke aktivnosti ali jadna je ova prosveta ako nama kompanija Akva Viva uvode fizčku aktivnost u skole! Neko je kao i uvek uyeo pare za projekat, a ucitelji su ti koji treba da to da odrade! Dokle!????

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама